Социално предприятие ще подобрява качеството на живот на лица в неравностойно положение в община Добричка

Проведоха пресконференция във връзка с презентирането на спечеления от Общината проект „Социално предприятие – „Помощ в дома и градината“ - генератор на социална възвръщаемост в община Добричка“.

Социално предприятие ще подобрява качеството на живот на лица в неравностойно положение в община Добричка

Проектът се осъществява чрез процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на социалното предприемачество“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.



Общата стойност на проекта е 180 273, 91 лева, от които 153 232, 82 лв. / 85%/ европейско и 27 041, 09 лв. /15%/ национално съфинансиране. 

Общата цел е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в община Добричка, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни дейности за социално включване и интеграция на пазара на труда.

В проекта ще бъдат включени 30 лица от следните целеви групи:

- Хора с увреждания - 5
- Лица в неравностойно положение на пазара на труда - 20
- Други социално изключени лица – 5

Основните дейности са Психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост, социална и професионална интеграция на представители на уязвимите групи в сектора на социалната икономика, предоставяне на обучения по професии „Работник в озеленяването“, „Социален асистент“ на лицата, за които е осигурена заетост в бюджетен ред 1 в Социално предприятие „Помощ в дома и градината“, закупуване на оборудване, свързано с дейността на Социално предприятие „Помощ в дома и градината“, както и на новосъздадените работни места, подкрепа за осигуряване на заетост за период от 12 месеца в Социално предприятие „Помощ в дома и градината“ на лица от целевите групи и социален маркетинг и популяризиране на социалната икономика и социалното предприемачество. 

Лицата ще работят към кметствата в населени места. Ще има подбор,  съответно от необходимостта във всяко населено място, уточни Румяна Иванова, ръководител на проекта.