Община Шабла подписа договор за проект, по който се предвижда разработване на археологическия комплекс в Дуранкулак

Община Шабла подписа договора за финансиране на проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”.

Община Шабла подписа договор за проект, по който се предвижда разработване на археологическия комплекс в Дуранкулак

На 26 юли, четвъртък, в Регионалния офис на Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. в Кълъраш, Румъния, бе подписан договора за финансиране на проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”. Община Шабла е партньор по проекта с град Чернавода, Румъния.


Г-н Мариян Жечев подписа договора за финансиране, тъй като община Шабла е водещ партньор по проекта, а г-н Ливиу Негоицъ – кмет на град Чернавода, Румъния, подписа договора за национално финансиране.

По проекта се предвижда разработване на археологическия комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия. Основните дейности, които са заложени по проекта са: разширяване на паркинга, изграждане на билетен център, укрепване на пешеходна алея, разширение на посетителския център, укрепване на средновековната стена, изграждане на ново покритие на храма на Кибела, разширяване на пешеходната алея на острова, изграждане на 3 погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността, широк набор от маркетингови дейности и др.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 494 037,70 евро, като одобрената безвъзмездна финансова помощ за община Шабла е в размер на 830 425,72 евро, а за град Чернавода е в размер на 663 611,98 евро. Съфинансирането от страна на партньорите е в размер на 2% от стойността на одобрената им безвъзмездна финансова помощ по проекта. Срокът за изпълнение на договора за финансиране е 36 месеца, считано от 27.07.2018 г.