96 творби на доайените на илюстрацията в България представя Художествената галерия в Добрич

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ бе открита днес в Художествената галерия в Добрич. Тя е от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен.

96 творби на доайените на илюстрацията в България представя Художествената галерия в Добрич

Изложбата е гостувала в Габрово и Русе и е организирана по повод културните прояви в България по време на Европредседателството ни, съобщи пред журналисти главният уредник на галерията Пенка Димитрова. 


Експозицията съдържа 96 илюстрации на 9 именити български художници. Сред тях са основоположниците и доайени на илюстрацията и графиката Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов и други.

Началото илюстрацията в България е и началото на 20 век. „Благодарение на изданията през 60-е и 70-е години на българска и преводна литература, тя се развива до висока степен на професионализъм – разказа Димитрова. - Това кара и правителството да открие специалност „Илюстрация“ в Художествената академия. Тази специалност завършват много талантливи български художници и имаме богато илюстрирани литературни творби – детска, преводна, историческа и друга литература“.

В изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ са показани различни техники на графиката - дърворез, туш, перо, темпера, суха игла, рисунка.

„Това е една добра възможност за нашите съграждани да разгледат тези интересни автори, някои от които липсват във фонда на нашата галерия, и да се запознаят с тяхното творчество“, посочи главният уредник. 

Изложбата ще гостува в Художествената галерия в Добрич около месец.