Златните страници на българската илюстрация представя изложба в Художествената галерия

Откриване - матине на изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ ще се състои утре от 10.30 часа в Художествената галерия в Добрич. Експозицията е от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и представя 96 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-е и 80-е години на XX век.

Златните страници на българската илюстрация представя изложба в Художествената галерия

Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.


Илюстрацията е визуалния посредник между книга и читател. Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът, илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.

Началото на българската илюстрация е и началото на ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от големите имена в националната ни книжна графика, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”. Първото поколение български художници, работили като илюстратори, дават добра основа на следовниците си - Борис Ангелушев и патрона на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-е и началото на 70-е години на XX в. създават благоприятни условия за развитието ѝ. Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло, така и от международните изложби в Лайпциг, Москва, Братислава, Болоня.

Тук е мястото да споменем великолепното международно шествие на изложбата „Изкуството на българската книга”, инициатива на Министерство на външните работи на Р България през 2007 г., в която бяха включени книги с илюстрации на Иван Кьосев, Иван Кожухаров и Стоимен Стоилов.

Снимка: plevendnes.com