Изложба „Съкровищата на Земята“ представят в Двореца в Балчик

По покана на Културен център „Двореца“ в гр. Балчик гостува Националният музей “Земята и хората” със специално подбрана от фондовете колекция скъпоценни и декоративни камъни под надслов „Съкровищата на Земята“.

Изложба „Съкровищата на Земята“ представят в Двореца в Балчик

Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа на 17 юли, вторник, в галерия "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик.


Националният музей „Земята и хората” - София е музей на минералното царство с богати и добре комплектовани фондове с над 37000 музейни единици. Съхранява и показва една от двете колекции „Гигантски кристали” в света, най-богатата систематична колекция на Балканите - включваща 1613 минерални вида, най-пълната колекция от български минерали (309 вида), регионални и научни монографични колекции от знаменити световни находища. 

Особено място в минералния свят имат скъпоценните камъни, наричани „аристократи“ на минералното царство. Красота, дълговечност, рядкост - това са трите главни достойнства на скъпоценните камъни. 

Изложбата „Съкровищата на Земята“ включва 100 бр. минерални образци. 

- Представени са диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия;

- “Берил” – разновидности на минерала с различен цвят - изумруд, аквамарин, морганит, хелиодор, гошенит от знаменити находища от Бразилия, Русия, България.

- “Топаз” - различно оцветени природни и фасетирани образци от знаменитото находище Волин в Украйна, Русия и Бразилия.

- “Кварц” - различни разновидности на минерала – цитрин, планински кристал, опушен кварц и морион – фасетирани и природни кристали.

- “Аметист” - пурпурно виолетово оцветен кварц – фрагмент ог геода от Бразилия и фасетирани образци с различни нюанси.

- “Екзотични скъпоценни камъни” – много рядко срещани минерали като скаполит и диаспор, чиято стойност може да се доближи до тази на диамантите.

- “Декоративни камъни” – минерали, известни с красивия си цвят и рисунък, използвани за изработката на различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит, минерал който е намерен на едно единствено място в света - до р. Чара (откъдето идва названието му) в Иркутск, Русия.

- “Природно изкуство” – тези минерали, образувани преди милиони години, са извадени внимателно от мините по целия свят и се превръщат в едни от най-красивите произведения на изкуството, намерили място в музеи и колекции. Тяхната геометрия, цвят и блясък са незабравимо визуално преживяване; 

- “Ахати от България”- показана е представителна колекция полирани плочки ахати от два района на България - Кърджалийски и Шуменски.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра. Настоящия директор на Национален исторически музей - София ще представи пред всички присъстващи ценната находка.