НЧ „Добрич“ продължава да се бори за сградата на бившето СОУ „Дора Габе“

„Искаме да ви запознаем със следващите действия по сагата НЧ „Добрич-2017“ и липсата на дом на това читалище. Всички знаем какво се случи на последната сесия. Стигнахме до убеждението, че тук не става въпрос за политика. Явно е, че всичко е дело на нечии лични интереси“, това заяви на конференция пред журналисти Николай Нейчев, председател на НЧ „Добрич“.

НЧ „Добрич“ продължава да се бори за сградата на бившето СОУ „Дора Габе“

На срещата присъства и Милен Кадикянов – председател на Проверителната комисия на читалището.



„Два пъти търпим това отношение. За да бъдем докрай праволинейни, ние заемаме същата позиция и на следващото заседание на Общински съвет“, съобщи Николай Нейчев. По негови думи на следващата сесия отново ще внесат същата докладна.

Припомняме, че искането от председателя на културната институция бе внесено на втора поредна сесия. На първата той го оттегли, защото не бе съгласен с взетото от ОбС решение да бъдат „извадени” от помещенията, които ще получи читалището, двата физкултурни салона и актовата зала, където сега тренират спортните клубове „Нуките” и „Вълк”. На последното заседание искането на читалището бе да получи безвъзмездно цялата сграда за 10 години. За предоставяне на сградата на сесията гласуваха 17 общински съветници. Необходимо бе обаче квалифицирано мнозинство или 28 гласа „за”, тъй като става дума за разпореждане с общинска собственост.

„Тръгваме с добро, подаваме ръка на всички“, сподели Николай Нейчев. Той обясни, че ще бъде събрана подписка пред общината, за да имат план „Б“, ако отново не бъде гласувано всичко. В подписката ще бъдат събирани одобрения от гражданите и тя ще бъде представена в София на различни институции. Стартът й още не е даден, поясни Николай Нейчев.

Председателят на културната институция съобщи, че в Общината са входирани 14 искания за помещения за осъществяване на различни дейности. Исканията са входирани в случай, че на читалището не бъде предоставена сградата на бившето СОУ „Дора Габе”.

„Необходимо е да използваме всички възможни начини, за да подсигурим дейността си“, заяви Николай Нейчев. 

Председателят на читалището поясни, че са се спрели на бившето СОУ „Дора Габе“, защото само там има актова зала от трите затворени училища. По негови думи без салон и актова зала няма как НЧ „Добрич“ да има публична дейност и да се организират състезания и концерти. 

Николай Нейчев заяви, че има желание да работи съвместно със спортните клубове, които в момента използват сградата на СОУ „Дора Габе“. 

Милен Кадикянов допълни, че някой иска да свърши нещо добро, а практически не може поради липсата на тази възможност.