Областният управител подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.

Областният управител Желязко Желязков и кметовете на общините Добрич и Шабла подписаха Отворено писмо за подкрепа на инициативата, в което заявяват категорично становище за уникалната възможност, която се предоставя на региона и неоспоримите ползи от нейното реализиране.

Областният управител подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.

В Областна администрация днес се проведе работна среща, на която присъстваха кметовете на общините Добрич и Шабла, както и представители на община Варна. Срещата бе  организирана от Областния управител Желязко Желязков в отговор на молба от кмета на Варна Кирил Йорданов.


 

Присъстващите бяха запознати предварително със стартиралата инициатива „Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019 година”. Повече конкретика и подробности за мащабното начинание днес бяха дадени от представителите на Община Варна.

 

Областният управител заяви своята убеденост, че се предоставя уникална възможност на Област Добрич да разкаже на света за своя потенциал, традиции, богато историческо наследство, в хармония с националната стратегия и културна политика на страната.

 

Кметовете на Добрич и Шабла - Детелина Николова и Красимир Кръстев, споделиха  категорично становище за подкрепа на тази инициатива, която безспорно ще бъде от  огромна полза за общините, областта и целия район в културен, социален и икономически аспект.   

 

В края на срещата Областният управител и кметовете на двете общини подписаха Отворено писмо за подкрепа. Очаква се към него да се присъединят и  кметовете на Балчик и Каварна – другите две общини от „оста Варна- Балчик- Каварна- Шабла”, с които организаторите вече са водили разговори за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.