Най-добрите в местното самоуправление, в образованието и културата отличи Община Добричка

С тържествен концерт в драматичен театър „Йордан Йовков“ Община Добричка отбеляза своя празник. Той предшества фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който тази година има своето 50-о юбилейно издание.

Най-добрите в местното самоуправление, в образованието и културата отличи Община Добричка

Гости на празника бяха областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Живко Желязков, директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов, присъстваха председателят на Общинския съвет на Община Добричка Донко Марев, общински съветници, кметове и кметски наместници, граждани.



По повод празника си Община Добричка получи поздравителни адреси от народните представители Даниел Йорданов и Красимир Янксов от БСП, от Даниела Димитрова и Пламен Манушев от ГЕРБ, от д-р Хасан Адемов от ДПС, от председателя на Националния съвет на БЧК акад. Христо Григоров и генералния секретар на организацията д-р София Стоименова, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, от Общинското ръководство на пария ГЕРБ и от Военно окръжие – Добрич. 


„След няколко дни – на 30 юни, местността „Славната канара“ край Дебрене ще засияе от слънцето, песните и танците на Добруджа – каза в словото си кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков. - Фолклорният събор, с който отбелязваме празника на Община Добричка, отново ще събере хиляди участници и гости. Деца ще запеят песните на своите баби и дядовци, възрастни добруджанци със сребро в косите и с младежки плам в сърцата ще се върнат в годините на своята младост, пременени с пъстри сукмани и бели ризи от старите ракли. И за пореден празникът ще се превърне в жива история на добруджанския край“.

Кметът припомни, че празникът на Община Добричка фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ се провежда всяка последна събота на юни от 1997 година с решение на ОбС. От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. 

„Отбелязваме празника на Общината в навечерието на добруджанската жътва. Този факт не е случаен – каза кметът. - Жътвата е най-усилното, но и най-благодатното време в живота на хората от нашата Община. Защото е време за прибиране на хляба… Нашият празник, преди да започне прибирането на златното жито, е своеобразен благослов, обща молитва за богата реколта, благоденствие и сполука. Нашите красиви песни и танци, изпълнени с магия и със светла енергия, сякаш са обед, който даваме пред самите себе си – да продължим с отговорността на добри стопани, да се грижим за земята, която ни храни“. 


По време на празника бяха връчени награди за успехи през 2017 година в местното самоуправление, в образователно-възпитателния процес, културния живот и художествено-творческата дейност в Община Добричка. За най-добро кметство бе отличено село Самуилово, а за най-добро населено място с кметски наместник - село Генерал Колево. Наградата за най-добро училище получи ОУ "Добри Войников", село Победа, за най-добра детска градина – ДГ в село Фелдфебел Дянково, за най-добро читалище - НЧ "Гео Милев", село Житница.


 

Наградени бяха и представители на бизнеса с принос към Община Добричка. За арендатор бе отличено "Лазарови-Дончево" ООД, село Дончево, за земеделска кооперация - ЗК "Овчарово", село Овчарово, за земеделски производител-животновъд - ЗП "Тошко Колев Тодоров", село Победа, за промишленост - "ВЕС" ООД, село Бенковски, за производството на биопродукти – „Биопрограма“ ЕАД. За втора година бе връчена награда на домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци – на Николинка и Радослав Радушеви, жители на село Стефаново.


Отличени бяха и кметства и кметски наместничества за постигнати добри резултати в пролетното почистване и хигиенизиране на населените места. Сред кметствата на първо място бе класирано Стефан Караджа, на второ – Бенковски и Свобода, на трето – Ловчанци и Победа. Сред кметските наместничества първо стана Пчелник, второ – Полковник Иваново и трето – Поп Григорово. Флагче и грамота получи Бранище – за постигнати най-трайни резултати през годините. Връчени бяха и поощрителни награди – на кметствата Котленци, Ломница, Фелдфебел Дянково, Житница, Плачи дол, Пчелино и Одърци, и кметските наместничества Златия, Приморци и Генерал Колево.


Празникът завърши с концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“.