Жътвата на лавандулата празнуват в Тракия и Добруджа

През юли в Тракия и Добруджа ще се проведе един от най-мащабните празници на родна почва, свързан с отглеждането и преработката на лавандула.

Жътвата на лавандулата празнуват в Тракия и Добруджа

Земеделски стопани, предприемачи и агро-специалисти ще празнуват заедно прибирането на реколтата и годишния добив на етерични масла. Две са датите, на които ще се проведе Националният фестивал на лавандулата – 14 юли в село Средно Градище, община Чирпан и 21 юли в град Генерал Тошево.



Празникът в Средно Градище ще започне със сутрешна разходка в лавандулови полета, като ще има възможност да се достигне до най-високия връх в Средна Гора близо до Чирпан. Всеки, който желае, може да се включи и да задава въпроси за всичко, което смята за любопитно и свързано с отглеждането и преработката на културата. На събитието ще присъстват утвърдени производители в областта. Предвидено е също и в двата дни на фестивала да има кръгла маса по въпросите, които вълнуват всички заинтересовани страни в бранша.

Тази година организаторите празнуват петгодишен юбилей. Специална гост-звезда ще бъде Глория, а читалищата от региона на Чирпан и Генерал Тошево ще се представят със своите състави и пъстри фолклорни програми. Ще има лавандулова работилница, която децата по традиция очакват с нетърпение. Гостите на фестивала отново ще могат да опитат ароматен лавандулов мед и други вкусни продукти, приготвени от билката. Събитията в програмата за Средно Градище и за Генерал Тошево ще бъдат идентични.

Един от основните проблеми пред земеделските производители е липсата на подпомагане и обезщетения при болести. Когато лавандуловите насаждения в България пострадаха от бактериална болест и производството намаля, българските стопани не получиха никакви обезщетения и това навреди на тяхната конкурентоспособност, каза Нина Гергинова, която участва в организацията на празничните събития. Според нея е необходимо държавата да подкрепя по-силно производството на лавандула.

От началото на инициативата, която вече по традиция се провежда в Тракия и Добруджа, близо 10 000 души са посетили фестивала, по думите на Нина Гергинова. Сред организаторите са кметството на село Средно Градище, туристическо дружество „Средногорец“ – гр. Чирпан, община Чирпан, община Генерал Тошево, организационният комитет на Фестивала и всички участници и съмишленици на празника.

Програма за 14 Юли, 2018 – с. Средно Градище, община Чирпан

Пети Национален Фестивал на Лавандулата

Програма на Фестивала:

07.30 ч. – Лавандулова пътека – туристически преход, организиран от ТД „Средногорец“ – гр. Чирпан

10.00 ч. – Откриване на традиционния Лавандулов базар

10.30 ч. – Откриване фото-галерия „Лавандулов свят“

11.00 ч. – Кулинарна изложба-конкурс “ С вкус на Лавандула“

16.30 ч. – Детска Лавандулова работилница

17.30 ч. – Кралица на Лавандулата

19.00 ч. – Начало на вечерната фестивална програма