Рисунки на деца от Добрич изпъстрят учебник по Изобразително изкуство за 3 клас

Рисунки на талантливи малки художници от Добрич са публикувани в учебника по Изобразително изкуство за 3 клас на издателство „Булвест 2 000”.

Рисунки на деца от Добрич изпъстрят учебник по Изобразително изкуство за 3 клас

Те са на възпитаници на Детската школа по изобразително изкуство към общински младежки център „Захари Стоянов” с ръководител Олга Иванова. Преди дни учебникът бе представен в Добрич от ръководителя на екипа, който го е написал – Петя Иванова.


Ученикът е по новата програма на Министерството на образованието и науката, която е след влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование, сподели за Добрич онлайн Иванова. Тя разказа, че с членове на екипа - с ръководителя Петя Иванова и Десислава Кралева, работи от много години. Рисунки на възпитаници на школата й е имало и в преден учебник на издателството за 1 клас с ръководител Драган Немцов, но тогава са били по-малко. За първи път творби на деца от школата присъстват така масово в учебник, сподели Олга Иванова.

Самият ръководител на Детската школа към ОМЦ „Захари Стоянов” е сред участниците в създаването на учебната програмата по Изобразително изкуство на МОН за 1-4 клас. В състава на екипа са били двама учители и трима университетски преподаватели.


Децата от Добрич, чиито творби изпъстрят учебника, са от 1 до 4 клас. Авторите на учебника задават теми, малките художници творят по тях в школата и след това ги изпращат до екипа на „Булвест 2 000”. Така в учебника по Изобразително изкуство за 3 клас са публикувани портрети, репродукции по майстори-художници, рисунки на народни празници и обичаи на добричките деца. Публикувана е и снимка на ученичка от ОУ „Христо Ботев” докато работи в Художествената галерия.

Детската школа по изобразително изкуство с ръководител Олга Иванова е създадена през 1999 година към младежки дом „Захари Стоянов”. Временно се премества в Центъра за работа с деца. След това отново се завръща в ОМЦ, където е вече от 19 години. Школата се посещава от деца на възраст от 5 до 18 години, заниманията са два пъти седмично по два астрономически часа.

Възпитаници на Детската школа по изобразително изкуство са носители на много награди и медали. Олга Иванова обаче споделя, че никога не е превръщала участието им в конкурси в самоцел. Наблягам на това да им е интересно, да научават нови неща, посочва ръководителят.