Очакваме още огнища на птичи грип

Очакваме още огнища на птичи грип. Това каза земеделския министър Румен Порожанов в студиото на БНТ.

Очакваме още огнища на птичи грип

„Не мога да дам точен брой на изтеглените яйца от търговските вериги, тъй като процесът продължава непрекъснато“, казва Порожанов. Изтеглянето се налага, за да се избегне разпространението на болестта.  Птичият грип не е опасен за хората, те нямат повод да се страхуват, подчерта министър Порожанов. От министерството засилват мерките за справяне с болестта, която вече втора година е проблем за фермерите.



От началото на годината огнищата на птичата инфлуенца  са четири. В момента се вземат проби. Мерките които ще бъдат взети е унищожаване на стада, както и налагане на  период от 3 до 6 месеца за почистване и  за биосигурност на фермите.

Министър Порожанов засегна и темата за допълнението към наредбата за млечните продукти. По думите му стана ясно, че контролът за спазване на новите правила ще бъде строг. „Промените, които бяха направени са поискани от бранша и самите животновъди.“, коментира министърът. Нормативните разпоредби вече са публикувани в Държавен вестник, сега има един месец срок за дерогация. До всички мандри са изпратени известия, за да могат да уведомени за промените. Така всеки може да избере дали иска да произвежда продуктите си от мляко или не. Относно ниските изкупни цени Румен Порожанов беше категоричен, че в момента няма такъв проблем.