Иво Пенчев с предложение град Добрич да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава”

Предложението вече е гласувано по комисии. Прилагаме цялата докладна записка от Иво Пенчев - Председател на Общински съвет град Добрич.

Иво Пенчев с предложение град Добрич да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава”

ДО



ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ГРАД ДОБРИЧ

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от Иво Пенчев

Председател на Общински съвет град Добрич

Относно: Предложение за обявяване на град Добрич за „Град на Българската бойна слава”.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В качеството ми на Председател на Общински съвет град Добрич, предлагам град Добрич да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава”. Град Добрич е символ на българското войнско майсторство и част от усилията на българския народ за национално освобождение.

Едни от най-драматичните събития по време на Първата световна война за добруджанци са в началото на септември 1916 година. Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са запечатани в съзнанието на съвременниците като Добричка епопея. Сражението е част от Първата световна война. В него части от III-та Българска армия отблъскват настъплението на румънци, руснаци и сърби и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.

Всички знаем, че Добричката епопея е символ на българската бойна слава и на героизма на българския войник, който мотивиран от справедливите си идеи за освобождаване на поробените си братя проявява чудеса от героизъм и себеотрицание за победата над противника. При Добрич българските войници за пръв път в новата история на България са принудени да се сражават срещу руски войски.

Предвид гореизложеното, предлагам Общински съвет да приеме следното:​

ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ:

Общински съвет град Добрич, на основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от ЗМСМА:

1. Дава съгласие град Добрич да бъде обявен за „Град на българската бойна слава”.

2. Възлага на Кмета на Община град Добрич да подготви необходимите документи и да се обърне към Президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на Указ за обявяването на град Добрич за „Град на Българската бойна слава”.

3. Възлага и делегира права на Кмета на Община град Добрич да представлява Общината чрез полагане на подпис върху цялата документация, свързана с подготовката за обявяването на град Добрич за „Град на българската бойна слава”, както и да извърши всички останали последващи необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.

С уважение,

Иво Пенчев 

Председател на Общински съвет град Добрич