Пътуващото читалище „Бащино огнище“ гостува в Добрич

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ гостува в Добрич на фестивала „Добрич мези“, който се провежда на скейт парка.

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ гостува в Добрич


„Бащино огнище“ е единственото в света по рода си пътуващо читалище. Това сподели Светла Дукатева, народна певица, която пътува с него.

„Бащино огнище“ днес провежда своето 110-о мероприятие. Посещавали са над 95 града, като за първи път гостуват в Добрич. 

Изложбата, която тази година представя читалището е Руско-турската освободителна война. Може да се видят автентични оръжия - пушка на българското опълчение, пушка, каквато е носил Хаджи Димитър, пленена турска пушка, с която са били въоръжени турските войници.



Играта „Познавам ли моята България“ е интересна и любознателна. На голяма карта, около 7 метра, са поставени 3D макети. Участниците трябва да разпознаят кой е държаният от тях обект и да го поставят на правилното му географско място.


Хората имат възможност да си направят снимка с автентични народни носии. Повечето от тях са над 100 години и добре съхранени.


Освен това е представена фотоизложба „Различната България“ на Асен Великов. 

„Издаваме малки книжки, които подаряваме, със забравени исторически личности и събития. Една от книгите е посветена на спасителя на Самарското знаме - Никола Корчев. 

Когато правим хайдушки игри и изберем знаменосец, съответно той получава книгата за най-известния български знаменосец“, сподели Ивайло Шопски, един от основателите на „Бащино огнище“.


Всеки ден от 17.00 часа читалището организира семейна игра „Час по родолюбие“. В нея се търсят два отбора, които отговарят на въпроси от областта на българската история, традиции, култура и география. Фестивалът осигурява за победителите една голяма награда – трикилограмово плато с най-отбраните меса, които се предлагат на скарите, а за останалите има утешителни награди.