Надежда Василева: Единствената опция за младежите е терминалът на летището в София

Пресконференция на тема „Изпълнение на програмата за управление на правителството на Република България" и „Ако БСП управляваше през тази една година" проведе БСП Добрич.

Надежда Василева: Единствената опция за младежите е терминалът на летището в София

Надежда Василева, председател на БСП - Добричка, изрази позицията на Община Добричка.



„Липсва сигурност, народът е изключително обезверен. В личен план мога да кажа, че не съм срещала толкова обезверени хора, както сега“, заяви Надежда Василева. Тя посочи статистика, в която 550 човека са напуснали община Добричка през 2017 година. 

По нейни думи от началото на мандата се е наложило закриването на осем образователни училища. „Никога не се е случвал такъв тежък процес“, допълни председателят. Надежда Василева поясни, че водят политика, за запазване част от сградите, в които да инициират различни проекти в тях. „Те имат изключително голямо значение, като сграден фонд, история и бит“, сподели тя.

„Централизацията на властта е един от най-големите проблеми на местната власт. Все по-малко стават възможностите на Общините да управляват ефективно своята Община, особено в частта проекти“, заяви председателят на БСП - Добричка.

Обсъдена бе темата за секторите „Младежи и спорт“ и „Култура“.

Надежда Василева обясни, че спортната база в община Добричка е прекалено остаряла, занемарена, изоставена или продадена. „Всички сме свидетели, че инвестициите се струпват в големите градове. Чудим се как да се справим с един много малък бюджет, за да инвестираме в нашите стадиони, училища и спортни зали“, уточни председателят.

Повдигнат бе въпроса и по отношение на сектор „Култура“, за който се отделят най-малко средства. „5% от бюджета на държавата се отделят за археологически разкопки“, допълни Надежда Василева.

По думи на нейни думи в община Добричка има 35 действащи читалища с изключително недостатъчен финансов ресурс. „В читалищата не им достигат средства и за осигуровки на екипите, дофинансираме и това“, сподели тя.

„Изключително нехайно е отношението към младите и образовани кадри в страната. Единствената опция, която остава за масата от младежите, е терминалът на летището в София“, за финал заяви председателят на БСП – Добричка.