До седмици ще бъде даден старт на процедурата за концесионер на плажа на Албена

„Спряхме концесията за плажа на Албена, защото бе объркана формулата, което щеше да доведе до грешка в изчисленията и процедурата“, това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

До седмици ще бъде даден старт на процедурата за концесионер на плажа на Албена

Посещението на министъра е свързано с международна конференция, която се проведе в курорт Албена.


По думи на Николина Ангелкова до около две - три седмици ще бъде даден старт на процедурата за концесионер на плажа на Албена. 

Министърът съобщи, че нямат конфликт с вицепремиера Валери Симеонов във връзка със Закона за шума, а просто имат различни гледни точки. По думи на Николина Ангелкова Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите. „Бях сезирана от над тридесет от най-големите организации за това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма“, допълни министъра. Николина Ангелкова поясни, че съответно детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти да бъдат регламентирани в Наредба и кметовете, местната власт и местния бизнес, чрез консултативните съвети по туризъм да могат да определят, образно казано, зоните в този курорт.

По думи на министъра Албена, кметът на Балчик и представителите на другия туристическия бранш, който има в региона, могат да преценят и да вземат решение, че Албена трябва да бъде само една зона. „Например, за семеен отдих и да няма шум след 22.00, 23.00 или 24.00 ч., както прецени местната власт“, каза Николина Ангелкова. „Контролните органи да следят за спазване на всички тези мерки“, допълни министърът. 

Николина Ангелкова даде пример, в който Кметът на Варна може да прецени Златни пясъци да бъде в две зони – парти зона и зона за отдих. Министърът поясни, че предложението им е тази преценка да бъде в ръцете на местната власт и местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона и допълни, че не може да коментира какво ще решат народните представители.