Лидери от ГЕРБ-Добрич с апел за повече безвъзмездни кръводарители

Повече хора да станат кръводарители и чрез своя благороден жест да помогнат за спасяването на човешки живот – за това апелира днес общинският ръководител на ГЕРБ-Добрич Красимир Николов, след като дари безвъзмездно кръв в отделението по трансфузионна хематология.

Лидери от ГЕРБ-Добрич с апел за повече безвъзмездни кръводарители

Изключително важно е да приобщим младите хора към каузата, сподели областният координатор на Младежи ГЕРБ Живко Желязков, който също дари кръв.


Те призоваха членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички добруджанци, да даряват кръв, защото това е най-безценния дар, който всеки може да направи. Благодарение на човеколюбието на хората, които даряват кръв, ежедневно се спасяват стотици животи, подчертаха двамата лидери на ГЕРБ.

Днес отбелязваме Световния ден на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. През тази година светът отбелязва 200 години от първото успешно кръвопреливане от човек на човек от британският бекар Джеймс Блъндел през 1818 година, с което поставяме фактическото начало на трансфузионната медицина, припомни началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Юлияна Димитрова.

Организацията на кръводаряването обхваща планирането на потребностите на лечебните заведения от кръв, кръвни съставки и обезпечаването им с доброволни и безвъзмездни кръводарители. Средното количество, което се взема от човек е 450 мл, съобразно европейските стандарти и добрите европейски практики. Най-активни са мъжете на възраст между 30 и 50 години. „Преобладава роднинското кръводаряване, много рядко идват безвъзмездни кръводарители. С всяка изминала година тази тенденция в национален мащаб се задълбочава“, сподели д-р Димитрова.

Кръводарителят трябва да е здрав, на възраст от 18 до 60 години, да не приема лекарства, да няма заболявания. Изследванията, които се правят на кръвта, са за трансмисивни инфекции – хепатит В, С, сифилис и СПИН. Определят се кръвната група и резус факторът.

Д-р Димитрова покани гражданите на Добрич и областта да заповядат в отделението, всеки работен ден от 8 до 12 часа, за да помогнат на нуждаещите се. Това е хуманен жест на съпричастност, милосърдие, добави още тя.