Заради птичия грип в Стефаново заседава извънредно ОбС на Община Добричка

Общинският съвет на Община Добричката заседава днес извънредно,във връзка с възникналото за втори път огнище на болестта Инфлуенца А в животновъден обект в с . Стефаново.

Заради птичия грип в Стефаново заседава извънредно ОбС на Община Добричка

Целта на свиканата среща  бе да се внесе повече информация и допълнителни разяснения относно разпространението и влиянието на болестта върху здравето на хората и животните. Беше изслушано експертното мнение на компетентните органи в тази област.



Припомняме, че първото огнище  бе установено през октомври 2017 година, като бяха унищожени 11 000 патици, а при повторната зараза в края на май 2018 година - 57 000.

„Докато H5N1 е доказано патогенен за хората, при H5N8, какъвто е в Стефаново до сега няма заболял човек”, заяви проф. д-р Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига при Министерството на земеделието, храните и горите. „Дори при слабо патогенни вируси птиците трябва да бъдат унищожени по безопасен начин, а хората, които ги унищожават  трябва да вземат лични предпазни мерки за опазване на здравето”, допълни той. 

Проф. Георгиев заяви, че без значение дали има или няма случаи на заболели хора, не трябва да се подхожда  безразсъдно и да се ходи без лични предпазни мерки на мястото на огнището, а местата на които са се отглеждали животните да бъдат дезинфекцирани. По негови думи бозайниците могат да бъдат само механични преносители, но няма случаи на заболели скитащи животни около фермите.