Областният управител ще свика Епизоотичната комисия заради птичия грип в Дончево

Областният управител Красимир Кирилов ще свика заседание на Областната епизоотична комисия заради констатирано огнище на инфлуенца тип А в животновъден обект в село Дончево, съобщават от Областна администрация.

Областният управител ще свика Епизоотичната комисия заради птичия грип в Дончево

Както Добрич онлайн писа, болестта инфлуенца (тип А) е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин.


Определената 3-километрова предпазна зона включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод. Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков сподели за Добрич онлайн, че е научил за огнището на птичи грип от сайта на Областната дирекция за безопасност на храните в Добрич. Той очаква утре да получи официално писмо. Разпоредил е на зам.-кмета Илдъз Юнус да направи проверка по случая. Днес се проведе извънредна сесия на ОбС на Община Добричка, на която специалисти от София направиха разяснения във връзка със случая на птичи грип в село Стефаново. На сесията подхвърлиха, че има сигнали за нови случаи, ето че единият е факт, коментира инж. Петков.

Официално за констатираното огнище на птичи грип в птицеферма в Дончево още не е информиран и кметът на селото Паун Станчев, сподели той за Добрич онлайн. По думите му в населеното място не се наблюдава някакво увеличено движение на автомобили.

Според запознати, огнището на птичи грип е в най-големия производител на яйца за консумация в България „Яйца и птици ЗОРА” АД. Целогодишно в нашите ферми броят на отглежданите носачки е средно 700 хиляди, посочват в официалния сайт на дружеството. Годишно там се произвеждат приблизително 140 милиона броя яйца за консумация.

Посочва се още, че яйца на птицекомбината могат да бъдат намерени в „Лидл”, „Кауфланд” „Метро”, „Билла” и др.