Изграждане на фитнес зала за проблемни младежи предвижда проект на Община Тервел

Изграждане и оборудване на малка фитнес зала за младежи с проблеми в училище и занимания със специалист по фитнес и хранене е една от дейностите, които предвижда проект на Община Тервел, входиран в системата ИСУН в края на миналия месец, съобщават от кметството.

Изграждане на фитнес зала за проблемни младежи предвижда проект на Община Тервел

По същата дейност се предвижда още кариерно консултиране, в което ще участват  управители на фирми, получили финансиране от сдружение „МИГ Тервел-Крушари“, ПГТО „Дочо Михайлов“ и Обединеното училище в с. Коларци. Учениците, които се включат в дейността за кариерно консултиране, ще участват в кулинарно шоу в Центъра за социални услуги в Коларци.


Проектът е за интегрирани дейности, които се финансират по две оперативни програми – „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. Община Тервел е директен бенефициент, тъй като е една от 52-те български общини, които през 2017 година получиха одобрение на своите идейни концепции за проектните дейности.

Друга дейност предвижда обучение за придобиване на професионална квалификация за 52 безработни, като за 10 от тях квалификацията ще бъде за специалността „Здравен асистент“, за 21 души - „Помощник в строителството“, и за други 21 –  „Озеленител“. Освен че ще се обучават, те ще чиракуват, стажуват в общинските звена ‚Озеленяване“, „Жилищно строителство и комунално-битови дейности“, „Дом за стари хора“, „Медицински център“, Център за социални услуги в с. Нова Камена. След това ще работят и така ще бъдат заети 12 месеца. За практикуването им Общината ще закупи чрез проекта косачки, фрези, храсторези , строително скеле, инвентар, работно облекло, посадъчен материал.

За по-малките ученици и деца се предвиждат множество занимания в Центъра за подкрепа на личностното развитие в Тервел и в детските градини „Здравец“ и „Първи юни“, участия в екскурзионни пътувания до места с историческа и етнографска стойност, изяви във фолклорен фестивал. За занятията и проявите се предвижда закупуване на озвучителна техника, фолклорни костюми, материали и консумативи за работа и декориране.

Бюджетът на проекта е 590 000 лева, дейностите – общо 16, ще се изпълняват в продължение на 24 месеца.

Партньори на Община Тервел по проекта са сдружение „МИГ Тервел-Крушари“, „Медицински център -Тервел“ ЕООД , ДГ “Здравец“. Предвидено е също участието на ПГТО “Дочо Михайлов“, СУ “Йордан Йовков“ , училища и детски градини от селата в общината.