Палатков протест, ден втори: Добричлии масово подкрепят исканията на майките на деца с увреждания

За втори ден днес с разпъната палатка пред Община Добрич протестират майки на деца с увреждания от нашия град. Действията им са в подкрепа на инициативата „Палатков лагер – Системата ни/ ги убива“, която се проведе в София.

Палатков протест, ден втори: Добричлии масово подкрепят исканията на майките на деца с увреждания

Както Добрич онлайн писа, майките заявиха, че протестът им е безсрочен и ще го прекратят когато бъдат удовлетворени исканията им.


Много добричилии, чиито деца нямат проблеми, подкрепят действията ни, споделиха майките. Повечето искали да се подпишат в подписка. На този етап, докъдето сме стигнали, подписка не ни е нужна. Ние сме вече няколко крачки напред, обясниха протестиращите. Те разказаха, че граждани се записват за по час-два да стоят в палатката, оставят си имена, телефонни номера. В момента на посещението на репортер на Добрич онлайн в палатката бяха две майки и татко, които не са родители на деца с увреждания.

„Подкрепям протеста по простата причина, че съм в тази държава, родител съм“, сподели Деян Еленков, чието дете няма здравословни проблеми. Той обясни, че е съпричастен с мъката и проблемите на останалите родители. „Виждам, че няма нищо в държавата, което да ги стимулира, да ги подпомага. Разчита се основно на помощи на близки, приятели, познати и дарения. Това е много добро начинание, но като цяло държавата е главният фактор. Тя трябва да подкрепя такива мероприятия, не близки, познати, дарения, кампании. За това съм тук“, обясни Еленков. 

От вчерашната пресконференция на омбудсмана Мая Манолова, дадена след среща с родители на деца с увреждания в София, се разбира, че има вече изготвен Закон за лична помощ от екипа й, споделиха протестиращи в добрич. Очаквало се да бъде разгледан от експерти и да бъде вкаран в Народното събрание, за да бъде гласуван. „Досега такъв закон у нас не е имало. Той е нов и де факто включва и удовлетворява исканията ни“, посочиха майки на деца с увреждания от Добрич. До приемането му обаче ние ще ги чакаме навън, категорични са те.