Водещ специалист по хранене гостува в Добрич по покана на ГЕРБ

Водещ специалист по хранене гостува в Добрич по покана на ГЕРБ
„Храненето - мощен фактор за добро здраве и биотонус“ бе темата на лекцията, която проф. дмн Донка Байкова изнесе днес в Добрич по инициатива на Старейшини ГЕРБ в града.

Тя бе поздравена от народния представител Даниела Димитрова, която изрази надежда, че се поставя началото на успешно сътрудничество с цел превенция на здравето на добруджанци.


Проф. Байкова е преподавател в Медицинския университет, София. Тя е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. 


„През последните няколко десетилетия специалисти от различни сфери на науката, практиката, медицината изучаваме какви фактори влияят върху параметрите на здравето. Защото здравето не е само отсъствие на болест, то е тяло, дух, емоция, социално себеусещане“, каза проф. Байкова. Върху тази комплексна величина, наречена здраве, влияят както генетичните заложби, така и факторите на социалната среда. Данните сочат, че 60 на сто от факторите, които формират здравето, са храненето и хранителните навици. Следват двигателна активност, околна среда, наследствени фактори, ниво на здравеопазване и социална система. 


Проф. Байкова съобщи, че, според статистическите данни към 2016 година сърдечно-съдовите заболявания имат най-висок дял като причина за смъртността у нас - 65 % от българите умират от болестите на сърдечно-съдовата система. Но те се повлияват и от двигателната активност – 50 минути ходене пеш ежедневно е постижимо, смята медикът. В тази връзка тя препоръчва на предприемачите от регионите да осигурят възможности за такава активност, като изградят база и съоръжения за джогинг, велоалеи, пътеки на здравето, групи за туризъм и т. н.


Друг проблем, на който проф. Байкова акцентира, бяха хранителните разстройства, от които страдат над 150 000 българи. 


Сред негативните фактори, които повлияват нашето здраве, са стремеж да се подражава на лица от екрана, широк медиен достъп на псевдо-специалисти от различни „секти“ в медицинската диететика. 


Най-лесният и достъпен начин да подобрим даден показател на здравето, включително и хранителния модел, е да се повиши информираността на хората, каза проф. Байкова. Според нея, когато човек е информиран, с едни и същи доходи той може да направи много по-здравословна трапезата на 4-членното си семейство.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+