Приказно вълшебство сътвори бъдещето на Добрич в концерта „Писмо от детството” (+СНИМКИ)

Вълнуващ концерт „Писмо от детството” тази вечер бе кулминацията на честванията на 125 години предучилищно възпитание в Добрич. Пред препълнена зала „Добрич” на сцената приказки, песни, танци и вълшебства сътвориха малчугани от детските градини в града ни.

Приказно вълшебство сътвори бъдещето на Добрич в концерта „Писмо от детството” (+СНИМКИ)

Началото на предучилищното възпитание в Добрич е поставено през далечната 1893 година, когато врати отваря първата общинска детска градина. Прага й прекрачват 130 деца. Днес, 125 години по-късно, децата са 2 155, посрещани всяка сутрин в приветливи и обновени сгради, отглеждани, възпитавани и обучавани от висококвалифицирани учители, които с много любов и професионализъм им дават корени и криле.



Гости на празничния концерт бяха зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, проф. Наталия Витанова и проф. Снежана Въчева – преподаватели в шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, учители, бивши и настоящи директори на детски градини, общественици и радетели за развитието на предучилищното възпитание в Добрич.


„Това е един юбилей, който ни кара да се замислим, че преди 125 години в нашата община е имало будни съграждани, които са разбрали, че децата на Добрич заслужават да бъдат обучавани, образовани и възпитавани в детски заведения – каза в приветствието си д-р Баева. - И днес, след цели 125 години, ние с гордост можем да заявим, че тази традиция продължава. Тя се е съхранила и обогатила”.


Зам.-кметът прикани залата да аплодира децата на Добрич. Но и призова да не забравяме аплодисментите за техните учители. ”Нашата безкрайна благодарност за това, което сте и ще продължавате да бъдете въпреки трудните моменти. Благодаря ви, уважаеми преподаватели”, каза д-р Баева.


Обявено бе, че по повод годишнината са получени поздравителни адреси от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от областния управител Красимир Кирилов, от Регионалното управление по образование в Добрич, от издателства, както и цветя от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.


Последва изявата на бъдещето на Добрич, посрещнато с бурни аплодисменти от залата. Не сцената имаше цветя, ангелчета, пчелички, феи, приказни герои, малки изпълнители на български фолклор. Изключително вълнуващо бе представянето на танц на песента „Кой уши байрака”. Последното изпълнение – на учители от ДГ №32 "Зорница", вдигна залата на крака.