Проф. д-р Наталия Витанова: Изследвания сочат, че младите хора определят учителската професия като професия на ужасите

Община Добрич отбелязва 125 години от предучилищното образование в града с кръгла маса посветена на годишнината.

Проф. д-р Наталия Витанова: Изследвания сочат, че младите хора определят учителската професия като професия на ужасите

„Беше време, когато от децата не се очакваше нищо друго освен послушание. Сега от децата се очаква всичко, освен послушание“, с тази мисъл Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич, откри кръглата маса. Той отправи поздравления за усилията, които се полагат в образованието.


 

„Разковничето на предучилищното образование е много важно“, това сподели пред журналисти проф. д-р Наталия Витанова, преподавател в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. По нейни думи във всички образователни институции има сериозни възпитателни проблеми, във всички нива на обществото, във всички образователни институции. „Като започнем от семейството, детската градина, училището, дори и в университетското образование“, допълни преподавателят. Тя заяви, че е много важно да се представят проблемите, които предимно са възпитателни. „През последните 30 години възпитанието е избутано някъде в ъгъла и никой не се интересува какво се случва с него“, заяви  проф. д-р Наталия Витанова. Тя допълни, че оттам идват проблемите с агресията и общуването.

„Тази кръгла маса е един много добър повод да си припомним какво е ставало в нашето образование, какви са традициите ни, защото ние черпим опит от тях“, сподели преподавателят. Според професорът има много положителни примери, които може да се взаимодействат и да се вземе опит, който да се използва в съвремието. „Разбира се актуализиран, съобразно с потребностите на обществото ни“, допълни проф. д-р Наталия Витанова. По нейни думи трябва да се погледне какви са актуалните проблеми, които са най-вече в сферата на приобщаването. „Мисля, че българското образование няма опит в приобщаването“, заяви професорът. „Родители обвиняват учители, че не подготвят достатъчно добре децата за бъдещия живот, учители обвиняват родители в някои случаи, че те са абдикирали от обучението на децата си, а децата обвиняват всички групи, че не ги разбират“, допълни преподавателят. Според проф. д-р Наталия Витанова това е един омагьосан кръг. По нейни думи трябва доста да се обмислят константите в обучението, за да може да се отговори на предизвикателствата на новото време.

„Липсата на млади учители е един доста сериозен проблем за образованието“, заяви преподавателят. Проф. д-р Наталия Витанова сподели за изследване, което показва, че младите хора определят учителската професия като професия на ужасите. „В този смисъл мисля, че институциите трябва много сериозно да поработим върху това“, допълни тя. Според нея трябва да се промени имиджа на учителската професия. По думи проф. д-р Наталия Витанова има млади хора, които притежават страхотен арсенал от знания и желание да работят, но са много малко. „Статистиката показва, че само около 10% от завършващите педагогическите специалности започват работа в училищата и само около 2% са млади хора на около 30 год.“, заяви преподавателят. „Смятам, че образованието на бъдещето ще бъде много различно от това, което е сега“, сподели тя. Според проф. д-р Наталия Витанова след около 12-15 години следствие от технологичния бум ще настъпят много промени, които ще са в положителна посока.