„Чудната градина” на фондация „Николай Чудотворец” получи терен за изграждане на оранжерия

Фондация „Николай Чудотворец” получи част от общински имот за безвъзмездно ползване за 10 години за дейността на социалното си предприятие „Чудната градина”. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет. Теренът е с площ 3 531 квадратни метра и се намира зад „Лидл” и от години пустее.

„Чудната градина” на фондация „Николай Чудотворец” получи терен за изграждане на оранжерия

Това не е проект, а мисия. Тя цели да промени живота на 30 млади хора, които бизнесът не наема, а ние знаем техните възможности. Това каза при представянето на „Чудната градина” председателят на фондацията Мария Методиева.

Стана ясно, че през 2017 година фондацията е организирала три благотворителни събития, спечелила е финансиране от два проекта, като събраната сума е предназначена за изграждане на оранжерия с прилежащи части обработваема земя. Фондацията чрез първото социално предприятие в града да разкрие поне 30 работни места за младежи с интелектуални затруднения. Същата предвижда да назначи един производствен организатор и двама трудови наставници, а след година поне 4-ма младежи на по 4-часов работен ден. На младежите, които се справят най-добре, ще бъде съдействано за намиране на работа при външен работодател, а останалите ще останат на трудотерапия.

След вземане на решението общинските съветници получиха подаръци – петунии, отгледани в „Чудната градина”.

Общинският съвет гласува отдаване под наем за срок от пет години на помещение по бул. „Добруджа” на сдружение „Лайънс клуб”. Председателят на организацията Ивайло Милев обясни, че помещението е необходимо за осъществяване на дейностите по два проекта – за скриринг на очни заболявания и на гръбначни изкривявания при децата.

Взето бе решение за отдаване под наем чрез публичен търг с тайно наддаване на част от сградата на бившето ОУ „Отец Паисий” за срок от 10 години. То е във връзка с постъпило искане от фондация „Ръка за помощ”, която е наемател на помещенията от 2013 година, но договорът изтича на 3 юни. За периода на ползване фондация „Ръка за помощ” е инвестирала повече от 12 000 лева, включително и в изграждане на детска площадка. Реализирани са над 10 проекта на обща стойност над 420 000 лева. В рамките на този период организацията е предоставяла социални и образователни услуги за деца в риск и техните семейства.