Директорът на ИАРА: Полагането на изпит от риболовците трябва да отпадне от новия закон

Приетите на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултури предвиждат любителите риболовци да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност.

Директорът на ИАРА: Полагането на изпит от риболовците трябва да отпадне от новия закон

Според директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Галин Николов това е „едно добро начало“, тъй като законът отдавна не е променян. Пред БНР началникът на Агенцията коментира, че целта на новите текстове в закона е да се спре бракониерството по водоемите.


„С даването на повече правомощия на нашите служители, бихме разрешили проблема със зачестилите случаи на посегателство върху личността и имуществото на нашите колеги. Не са малко случаите! Последният фрапиращ е от яз. „Батак“ – наш колега, в промеждутък от 3 часа, беше бит 2 пъти“, обяснява доц. Николов.

С разширяването на правомощията им, служителите ще имат право да носят белезници, но не и оръжие. Те ще могат да задържат бракониерите до пристигането на служители на МВР.

Друга от промените е изпитът да обхване всички любители рибари, както е в Закона за лова, но Николов не е убеден, че това ще се случи. Целта е да се популяризира отговорния улов и затова от ИАРА обмислят раздаване на информационни брошури. Вероятно текстът за изпита ще отпадне от Закона между първо и второ четене в НС.

„Според мен би трябвало да отпадне. Това съм го казал и на вносителите и в Комисия по земеделие, така че според мен ще отпадне текстът“, заяви Николов.

По думите му, риболовците в България са „не по малко от 400 000“ и огромната част от тях подкрепят законовите промени.

Директорът е категоричен, че лично проверява всеки сигнал, че негови служители покровителстват бракониерите, но досега не е установил подобен случай.