Заради съмнения за лоши условия в затворите ни германските власти бавят екстрадирането на наш наркодилър

Германските власти бавят изпълнение на издадена от Окръжен съд -Добрич Европейска заповед за арест заради съмнения за лоши условия в българските затвори.

Заради съмнения за лоши условия в затворите ни германските власти бавят екстрадирането на наш наркодилър

Това стана ясно на поредното заседание по наказателно дело срещу подсъдим за държане и разпространение на наркотици. Срещу 32-годишния Велин М. е повдигнато обвинение, че през октомври 2013 г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.


Спрямо подсъдимия беше издадена Европейска заповед за задържане, след като той се укри от съдебното преследване у нас, но впоследствие беше задържан в Германия във връзка с разследване за трафик на хора. Окръжният съд поиска от компетентните германски власти след приключване на разследването в Германия българският гражданин да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство. 

В отговор на искането е постъпило писмо от Главна областна прокуратура - Кьолн, в което се настоява за допълнителна информация в кой затвор ще бъде настанен българският гражданин в случай на екстрадиция и дали мястото за лишаване от свобода отговаря на минималните стандарти на Европейския съюз.

Окръжният съд е изпратил уточнение, че мъжът ще бъде приведен в затвора във Варна, където преди година е извършен основен ремонт на жилищните помещения, като е спазено и изискването за минимална жилищна площ от 4 кв. м за всеки лишен от свобода. 

 Датата на поредното заседанието по делото беше съобразена с изискване на европейското законодателство, според което окончателното решение относно изпълнението на Европейската заповед за арест се взима в срок до 60 дни от задържането на издирваното лице, а в изключителни случаи най-много до 90 дни.

В Окръжен съд - Добрич обаче все още няма отговор от Федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин, образувано ли е производство по екстрадиция на исканото лице, ще бъде ли предадено то и кога. Съдебният състав обяви, че ще поиска официален отговор на тези въпроси и отложи делото за 27 юни, от 9 часа.