Желяз Андреев очаква с надежда посещението на главния прокурор на САЩ у нас

Главният прокурор на САЩ идва на посещение в България. Джеф Сешънс ще участва в редовната среща между ЕС и Съединените щати по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

Желяз Андреев очаква с надежда посещението на главния прокурор на САЩ у нас

Очаква се основни теми на разговор да бъдат борбата с тероризма, сигурността и съдебното сътрудничество, транснационалната организирана престъпност, миграцията, управлението на границите и визовата политика.



Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова очакват обаче да има развитие и по казусът на мъжа. Добричлията беше арестуван преди повече от месец във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център. Отговарял е на имейли и телефонни обаждания. 

Заради обвиненията САЩ и Интерпол поискаха ареста на мъжа, заедно с още четирима българи. Обвиненията срещу тях са подобни на тези срещу Желяз Андреев, който в момента е на свобода, с мярка "подписка".

Андреев сподели, че знае за предстоящото посещение на Сешънс у нас от срещата си със Сотир Цацаров и Цецка Цачева и че е бил уверен, че неговият казус, който е казус и на още няколко души, ще бъде дискутиран на тази среща.

"Конкретни очаквания не бих казал, че имаме. По-скоро имаме надежди и те са за положително разрешаване на този казус", каза в студиото на "България сутрин" Желяз Андреев.

Приятелката му Милена Здравкова потвърди надеждите за позитивен изход от ситуацията, въпреки че, по думите ѝ, са обмисляли какво ще стане, ако мъжът трябва да замине за САЩ.

"Защото осъзнаваме, че сме малките хора срещу голямата държава и колко е сериозно това обвинение, макар да знаем, че няма никаква вина тук, просто премисляме и този сценарии", допълни тя.

Желяз Андреев сподели мнението си и за това как в бъдеще могат да се избегнат подобни казуси. Според него трябва собствениците на компании с подобна дейност да запознават много детайлно своите служители с всяка една опасност, която може да стои пред тях, за всеки закон, който може да прекрачат, даже и неволно.

Източник: Bulgaria ON AIR