Бойко Василев: Най-голямото уважение, най-голямата почит и най-голямата признателност са за Вас – учителите на България

„Няма друг патриотизъм на българите освен езикът. Ние живеем в езика. Той ще надживее не само нас. Той ще надживее не само нашите политици.

Бойко Василев: Най-голямото уважение, най-голямата почит и най-голямата признателност са за Вас – учителите на България

Той е надживял няколко Българии. Надявам се, няма да надживее сегашната… Този език, той ни създава като българи. И ние сме българи благодарение на него”.

Това каза в празничното си слово Бойко Василев – водещ на „Панорама” по БНТ, на тържествения концерт по повод 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, организиран от Община Добрич. Събитието се състоя тази вечер в огледална зала „Нели Божкова”.

„Парадоксът, в който аз се убедих, е, че невидимото за очите, духът, той е нишката, която държи българския народ… Това, което Вие правите, е от българи за българи. И за това то не може да се размени за долари, не може да се размени за евро, не може да се конвертира, не може да се вземе и не може да се изнесе. За това най-важното е ние да направим всичко възможно духът, който се предава от българите за българите, да остане тук, в България, завинаги. Аз се възхищавам от Вашата работа, знам колко е тежка… И за това най-голямото уважение, най-голямата почит и най-голямата признателност са за Вас – учителите на България. Благодаря Ви, че съм с Вас днес!”, каза в словото си журналистът и вдигна на крака пълната зала.

По време на тържествения концерт от името на кмета Йордан Йорданов заместникът му д-р Емилия Баева връчи плакети и грамоти за принос в образованието.


С плакети от кмета Йордан Йорданов бяха отличени училища и детски градини, които честват годишнини: СУ „Димитър Талев” – 30 години, ЧСУ „Леонардо да Винчи“ –10 години, ДГ №8 „Бодра смяна“ – 55 години и ДГ №10 „Слънчице“ –50 години.






С грамоти бяха наградени: Иванка Димитрова – директор на ОУ „Христо Смирненски”, Снежка Христова – старши учител в начален етап в ОУ „Христо Ботев”, Любомира Карнобашка – учител в начален етап в ОУ „Стефан Караджа”, Ивелин Иванов – директор на ОУ „Панайот Волов”, Красимир Станков – старши учител по физическо възпитание и спорт в СУ „П. Р. Славейков”,    Борислав Капитанов – учител по музика в СУ „Св. Климент Охридски”, Весела Панчева – директор на СУ „Димитър Талев”, Валя Лунгова – зам.-директор Учебна дейност СУ „Димитър Талев”, Галина Тузларова – старши учител в начален етап в СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Мария Манолова – учител по английски език в ЧСУ „Леонардо да Винчи”, Емилия Несторова – учител по руски език в ЕГ „Гео Милев”, Маргарита Христова – учител по български език и литература и етикет и ценности в ЧПГТП „Райко Цончев“, Росица Георгиева - учител по физическо възпитание в ПМГ „Иван Вазов”, Юлиана Йорданова – старши учител по математика и информатика в Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов”, Радослав Костов – старши учител общообразователен предмет в Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов”, Недка Александрова – старши учител в ДГ №7 „Пролет”, Надя Дунева – учител в ДГ №8 „Бодра смяна“, Теодора Пащиева – старши учител в ДГ №9 „Пчеличка“, Татяна Желязкова – учител в ДГ № 10 „Слънчице“, Емилия Стоянова – старши учител в ДГ № 12 „Щурче“, Павлинка Иванова – старши учител в ДГ № 17 „Първи юни“, Мария Нейчева – директор на ДГ №18 „Дора Габе“, Магдалена Йорданова – учител в ДГ № 20 „Радост“, Цонка Тодорова – старши учител в ДГ № 23 „Звездица“, Йорданка Стойчева – старши учител в ДГ № 23 „Звездица“, Мария Костадинова – старши учител в ДГ № 24 „Приказен свят”, Янка Василева – старши учител в ДГ № 26 „Звънче”, Илияна Костадинова – главен учител в ДГ № 27 „Славейче“ и Даниела Стефанова – старши учител в ДГ № 32 „Зорница“.