За повече джипита и специалисти в различни направления настояваме пред здравния министър

Възражение до министъра на здравеопазването във връзка с проект на решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България, изпрати Областната комисия, назначена за изготвяне на Областна здравна карта.

За повече джипита и специалисти в различни направления настояваме пред здравния министър

В него се настоява да се увеличи броят на общопрактикуващите лекари и този на специалисти в различни направления.


От Областна управа припомнят, че Комисията проведе заседание в началото нац май, когато се запозна с проекта. В рамките на заседанието, председателствано от областния управител Красимир Кирилов, членовете на Комисията – лекари, представители на общините и на съсловните организации на медиците, анализираха направените промени и се обединиха около следното – да бъде внесена яснота в Националната здравна карта за броя на диализните постове, за които лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК. 

С възражението се иска да се промени броят на джипитата в Добричка област – от 123 на 129. Причината е, че повторен анализ по общини потвърждава, че на територията на някои от тях съществува недостиг на ОПЛ и е затруднен достъпът на пациентите до първичната медицинска помощ. 

Във възражението се настоява също в доболнична помощ да бъдат увеличени от един на трима лекарите със специалност „Медицинска онкология“, тъй като в последните години трайно се наблюдава тенденция към увеличаване на онкологичните заболявания. Област Добрич държи също да се увеличат от четирима на шестима практикуващите в доболничната помощ лекари в областта със специалност „Урология“, като се посочва, че липсва такава структура в болничната помощ, а заболяванията на пикочно-половата система са сред водещата палотогия за населението. С мотив, че не е налична структура „Очни болести“ в болничната помощ, се иска също да се увеличат от 11 на 13 лекарите офталмолози в доболничната. 

Наред с тези и други искания, Комисията предлага да бъде намален предложеният брой 178 лекари по „Обща дентална медицина“ на 151.