Мария Методиева: Всеки се ражда с еднакви права и никой няма право да му ги отнеме

Фондация "Св. Николай Чудотворец" организира Ден на способностите, който се провежда в рамките на Национална гражданска инициатива 7000.

Мария Методиева: Всеки се ражда с еднакви права и никой няма право да му ги отнеме

Събитието се провежда в центъра на Добрич, пред чешмичката на пл. „Свобода”. Основни участници са младежи с увреждания от социалните услуги, родители, доброволци и съмишленици . 




Дни на способностите са поредица събития, в които се включват над 10 града от страната в периода 18 – 20 май. Целта на тези мероприятия е да събере подкрепа за отмяна на запрещението и въвеждане на алтернативата за достоен живот на всеки в България – подкрепеното вземане на решение. 


„Тук сме, за да покажем един различен начин за привличане на обществено внимание с хората, които го заслужават – хората с интелектуални затруднения“, сподели Мария Методиева, председател на фондация „Св.Николай Чудотворец". Тя обясни, че между тези хора има такива, които са под запрещение и други, които са със свалени запрещения. „Искаме да покажем на всички, които се интересуват, че има друг модел, който може да работи“, казва Мария Методиева. Тя допълни, че хората със свалени запрещения може да работят и да плащат своите данъци. „Всеки се ражда с еднакви права и никой няма право да му ги отнеме“, сподели председателят на фондацията. 

„Подкрепям тези прекрасни хора и тяхната инициатива“, сподели Росица Русева. Според нея всички хора са свободни деца на майката природа. „Никой не е виновен, че е роден с някакъв недостатък“, каза тя. Росица Русева призова да се приемаме такива, каквито сме.