Антично настроение и детски емоции на фестивала в чест на хляба в Добрич (+СНИМКИ)

Фестивал в чест на хляба се провежда днес в гр. Добрич. На пл. „Свобода” до 18.00 часа в експерименталните работилнички може да бъде проследен пътя на хляба от праисторията до съвремието, да се направят снимки с народни носии и да се усети духа на античното отминало време.

Антично настроение и детски емоции на фестивала в чест на хляба в Добрич (+СНИМКИ)




В работилница „Античност“ децата имат възможността да изработят от кускус и макарони основните форми и фигури, които са присъствали върху керамиката и мозайките от античността.




В работилницата „Праистория” демонстратор прави малки  фигурки от кост на богинята майка, която е била и богиня на домашното огнище.  Николета Николова споделя, че освен това децата ще може да направят линия на времето, за да разберат интересни неща, които са се случвали в историята.




В работилница „Средновековие” децата могат да направят различни фигурки от тесто и да разберат колко тежи една шепа зърно, измервайки я на един стар кантар. Един от първите й посетители старателно изработва герб от 1370 г. Освен това в работничката са наредени стихове за хляба, които всеки може да прочете.



В работилница „Възраждане” децата се запознават с обредния хляб и начина му на приготвяне, къде и как са  го месили  хората от възраждането и какви декорации са му слагали за различните празници. Даниела Аврамова споделя, че всяка декорация носи определено символично значение. Дъгата е хлебородие, дъжд, здраве, лъковете са срещу нечисти сили и болести. „Символите не се изработват трудно, защото са силно стилизирани“, казва Даниела Аврамова. Тя допълва, че навремето хората са знаели какво означава всеки символ и са ги вплитали в хляба по празниците.




Присъстващите могат да си направят снимки като герои и да се върнат в духа на отминалото време.