Надежда Василева: Общината е с лице и отношение към Сдружение „МИГ Добричка”

Промени в Стратегията за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ и Устава на Сдружение „МИГ Добричка” бяха направени на заседание на Общото му събрание. Взети бяха решения и за представителството и управлението на организацията. За новостите разговаряме с Надежда Василева, която бе преизбрана за изпълнителен директор на „МИГ Добричка”.

Надежда Василева: Общината е с лице и отношение към Сдружение „МИГ Добричка”

- Г-жо Василева, кои бяха най-важните промени, направени от Общото събрание на Сдружението и от какво бяха наложени те?


- Промените, които приехме, бяха важни и съществени за работата на Сдружение „МИГ Добричка”. С писмо ръководителят на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година уведоми Местните инициативни групи относно необходимостта от изменение на мерки от одобрените стратегии за ВОМР, в които има препратки към наредби по съответните подмерки от ПРСР 2014-2020 г. Необходимостта от промени в споразуменията за прилагане на стратегиите за ВОМР е мотивирана с изменението на Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/ и отпадане на правното основание /чл.9 а/ за издаване на наредби по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

В описанието на подмерки 19.2-4.1. “Инвестиции в земеделски стопанства”; 19.2- 4.2. “Инвестиции в преработка/ маркетинг на селскостопански продукти” и 19.2-7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, както и в раздела за общи условия, приложими към всички подмерки, включени в Стратегията за ВОМР на „МИГ Добричка” има препращане към наредби по съответните подмерки на национално ниво от ПРСР 2014-2020 г. Препратките се отнасят до допустими/ недопустими дейности и разходи, като са цитирани членове от Наредба №9, Наредба №20, които са издадени от МЗХГ по реда на отменения чл. 9 а от ЗПЗП.

За привеждане на описанието на тези мерки в съответствие с изменената нормативна база е необходимо сключване на допълнително споразумение с МЗХГ. В тази връзка се предлагат за одобрение от Общото събрание на Сдружение „МИГ Добричка”.

Второто важно решение, което взе Общото събрание, беше свързано с  промени в нашия Устав. Те са свързани с представителството и управлението на Сдружението. На това Общо събрание се взе решение Сдружението да се представлява и управлява от председателя на управителния съвет инж. Тошко Петков и изпълнителния директор Надежда Василева. Друго важно решение е изборът на заместник председател в Управителния съвет. Това се налага, защото може да се стигне до конфликт на интереси когато публичният сектор кандидатства пред „МИГ Добричка”. Зам.-председателят на УС трябва да изпълни функциите на председателя и назначи Комисията за подбор на проектни предложения.

- Това е нова Комисия, кои ще са нейните членове?

- В предния програмен период тази комисия се наричаше Комисия за избор на проекти и беше със същите функции, но с малко по-различен състав. За това в един от членовете на Устава ние изрично записахме във функциите на УС да изгради такава Комисия за подбор на проектни предложения. В нея ще участват членове на Общото събрание и външни експерти, за които в момента протича процедура за избор. Други важни решения, които се взеха на заседанието на Общото събрание, бяха свързани именно с експертите-оценители, членове на Общото събрание, приехме и минималните изисквания и критерии към тях.  Подбрахме и одобрихме от състава му 11 представители, които отговорят на одобрените критерии.

- Стана ясно, че ще поискате от Общинския съвет да бъдат опростени на „МИГ Добричка” 30 000 лева, които бяха отпуснати авансово от Общината. Каква е причината за това Ваше искане?

- Община Добричка осигури този финансов ресурс от 30 000 лева когато стартирахме и кандидатствахме със Стратегията за ВОМР. Това беше един от критериите за оценяване на стратегиите. Този критерий ни донесе точки. Процедурно този финансов ресурс беше необходим за започване на работа на „МИГ Добричка”. Ние бяхме одобрени през януари, а разписахме споразумение на 5 април. В периода през това време трябваше да бъдат налице  финансовите средства, екипът - назначен и трудовите договори да бъдат разписани. ОбС взе решение за временен безлихвен заем от 30 000 лева. Но се надявам, че общинските съветници ще прегласуват своето решение и ще променят текста във „финансиране“ на „МИГ Добричка”, с което ще отпадне ангажимента на Сдружението да връща тези 30 000 лева, които Общината е осигурила. Мисля, че това е възможно и необходимо. Общината е потенциален бенефициент и тя ще получи достатъчно голям финансов ресурс, надявам се, с проектите, които е подготвила. Така че не е проблем да финансира работата на Сдружението с тези средства. За това взехме решение, да помолим ОбС да опрости тези 30 000 лева.

- Стана ясно, че ще предложите два варианта на членски внос на Общината.

- Да, ще предложим два варианта на членски внос. При положение, че ни опростят тези 30 000 лева ще поискаме да се увеличи членският внос от 2 000 на 4 000 лева. Ако не ни опростят средствата ще предложим да се увеличи членският внос на 6 000 лева, за да си възстановим сумата. Той е също необходим, защото имаме много  разходи, които не могат да се покрият от бюджета на Сдружението. Искам да изкажа своята благодарност към местната общност и споделя, че кметският екип и общинските съветници са с лице и отношение към сдружение „МИГ Добричка”. Започна процедура за публично обсъждане на банкова гаранция, което е един много добър вариант за осигуряване на финансовия ресурс на Сдружението. Към настоящия момент „МИГ Добричка” не разполага с финансови средства, необходими за оперативното функциониране и популяризиране на Стратегията за ВОМР.

- Ще поискате да бъдат гласувани 56 000 лева за дейността на сдружението, за какво са необходими те?

- Там процедурата е малко по-различна. Сдружението предприе необходимите действия и изготви  своя бюджет за 2018 година, който е 132 167 и е подаден за одобрение в МЗХГ. Аз написах молба до кмета на Общината с обосновка защо са ни необходими тези 56 000 лева. До получаване на авансовото плащане, с цел продължаване ритмичността в работата на МИГ-а, е необходима временна финансова помощ за изпълнение на най-неотложните дейности, залегнали в бюджета за 2018 година. Отчитайки сроковете за обработка на нашето заявление за авансово плащане от страна на ДФЗ, при най-добро стечение на обстоятелствата ние ще получим средства най-рано през месец октомври или ноември. 56 000 лева са необходимите средства за изпълнение на планираните дейности. Те, разбира се, ще бъдат върнати на Общината при получаване на аванса.

- Това ще стане през октомври?

- Процедурата е такава – ако през юни ОбС е взел решение за получаване на банкова гаранция, ние считаме, че 4 месеца ще бъдат необходими на Държавен фонд Земеделие да обработи нашата заявка за авансово плащане. За това до края на октомври с екипа сме редуцирали нашия бюджет до минималните дейности, които трябва да извършим.

- Кога, де факто, очаквате да започне приемането на проекти?

- Ние подготвяме процедури, насоки, критерии и обществени поръчки по дейностите, разписани в нашия бюджет. Аз мисля, че  септември е реалното време, в което можем да отворим покана за прием на проекти. Но първо най-вероятно ще отворим покана за публичния сектор – Общината, и може би една частна мярка. Мисля, че Общината е бенефициент, който вече е готов да кандидатства пред нас.