ЧСУ „Леонардо Да Винчи” се включи в инициативата на Джейми Оливър „Ден на революцията в храненето”

Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи” в Добрич майсториха полезни кулинарни изкушения в работилничка по здравословна храна.

ЧСУ „Леонардо Да Винчи” се включи в инициативата на Джейми Оливър „Ден на революцията в храненето”


Събитието е в рамките на инициативата „Ден на революцията в храненето”, организирана от фондация „За храната”, която е част от глобалното движение „Food revolution” на известния английски готвач Джейми Оливър. Тази година кампанията протича под мотото “Повече плодовеи зеленчуци – по малко тесто и захар”.


Целта на кулинарната работилница е децата да опитат полезна за тях храна, да се научат да я приготвят и паралелно с това да се запознаят с ползите от консумацията на плодове и зеленчуци и вредата, която може да нанесе прекомерната употреба на тесто и захар.


В деня преди приготвянето на вкусотиите децата от частното училище отидоха до Фермерския пазар в Стария Добрич и закупиха от там мед, какао, тахан, орехи, семена и други необходими за изпълняване на рецептите продукти .


Кулинарната работилница започна с  кратка презентация за здравословното хранене и забавна игра. Едно от децата описваше любим плод или зеленчук, а останалите трябваше да го познаят.


Най-малките изпяха песничката „Зеленчуци който не яде”.


Учениците приготвиха вкусни, но здравословни оризови бухалчета, с филирани бадеми, салата от краставици и моркови с царевица, и бананови близалки с посипка от какао и семена.