Синтия Недялкова: Добруджа е на всички, на всеки българин, на всяко дете и възрастен

Статия на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ за историята на обсъжданията относно несъгласието за добив и емоциите на хората.

Синтия Недялкова: Добруджа е на всички, на всеки българин, на всяко дете и възрастен

Беше жешко лято, когато разбрахме, че Русгеоком  БГ имат нов доклад за ОВОС, който ще трябва да бъде подложен на обществено обсъждане! И, благодарение на кмета на общ. Ген Тошево и ентусиазма на местните хора, този път обществените обсъждания се състояха като истински обсъждания!  Казвам този път, защото е имало и предни поводи за обществени обсъждания, които Русгеоком, възползвайки се от незнанието или незаинтересоваността на някои хора, са получавали напечатани от тях самите бележки с удобен за тях   текст, че никой няма възражения, подписани от някого в общините!      


Сега, в есента на 2017 г., обсъжданията се състояха и бяха съпътствани от множество забележки и оспорвания, тъй като много хора се запознаха задълбочено с доклада и откриха там смущаващи и направо ужасяващи факти за бъдещето си!  Други пък, просто слушаха презентациите на Русгеоком БГ и долавяха проблемите от тях! И така, в крайна сметка, всички хора от всички обсъждания излязоха с категоричното и протоколирано „НЕ” за намеренията на Русгеоком БГ да получат 35 годишна концесия с намерение да се правят 41 броя сондажи в Добруджа, всички до един, преминаващи през водата! 

Хората се вдигнаха на протести! Земеделците изкараха машините, които бдяха за изхода на последното обществено обсъждане в гр. Ген Тошево! Гражданското общество прояви зрелост и търпение да изслуша отново цялата презентация и всички отговори на защитаващите доклада пратеници на фирмата! Но колкото повече биваха „обясненията” на защитниците на доклада, толкова повече излизаха наяве опасностите за населението, които крие инвестиционното намерение! И хората отново казаха „НЕ”! Обществените обсъждания бяха съпровождани от лично подписани декларации от присъстващите хора, които бяха изпратени до множество държавни институции!

И за да няма опасност от „неразбиране” или омаловажаване на резултатите от обсъжданията кметът на Ген. Тошево организира местен референдум!  

И малко преди Коледа се състоя местният референдум! 

И множество местни хора хвърлиха сили да обясняват на хората какъв е проблема и се стигна до впечатляващ резултат! Оказа се, че стари и млади, здрави и болни, подкрепяни от приятели и роднини,  в дъжд и студ, отидоха до урните и отново потвърдиха своето „ НЕ” за намеренията на фирмата, макар въпросът да беше зададен по друг начин с цел да отговаря на закона!

Над 95% от местните хора с право на глас отидоха да урните, за да защитят земята си, водата си и бъдещето на децата си!!! И бъдещето на България! 

Оказа се, че последната дума имат експертите от РИОСВ Варна. Зачака се отговора им! 

На 25 януари 2018 г. се състоя експертният съвет, който запознавайки се със становищата на експерти и на местни структури, на база опасността от замърсяване на питейната вода, не одобри  инвестиционното намерение  на Русгеоком БГ за добив на газ в находище Спасово.

Решението беше  № 1 от 01.02 2018 г.

Спасени сме, се зарадвахме всички! Огромно бреме падна от плещите ни! Задишахме свободно и спокойно! Само, който не се е борил дълго за кауза и не я е довел до победен край, не може да разбере облекчението и радостта ни! Всички имахме принос за този резултат! Каузата, която отстоявахме беше всенародна, безпартийна, кауза в името на бъдещето, на живота! Беше кауза за България, защото нашата Добруджа е на всички, на всеки българин, на всяко дете и възрастен! Беше и е кауза за достоен живот!

“Русгеоком“  обжалва решението на РИОСВ  Варна! Ние трябва да подкрепим този път РИОСВ Варна!