Д-р Ангел Кунчев: Всеки ден губим по една жена с рак на маточната шийка и продължаваме да не използваме доказания продукт

„Натрупахме много опит и то отрицателен относно кампанията за ваксината срещу рак на шийката на матката“, сподели пред журналисти д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред журналисти.

Д-р Ангел Кунчев: Всеки ден губим по една жена с рак на маточната шийка и продължаваме да не използваме доказания продукт

Здравният инспектор посочи, че това е класически пример как може да се провали една много свястна програма и да се оставят българските жени на произвола на съдбата. Ангел Кунчев сподели, че преди две седмици от Австралийското Министерство на здравеопазването са пуснали отчет с цифри и факти по тази тема. По думи на здравния инспектор петнадесетгодишното приложение на ваксината показва добър резултат в Австралия.


 „Всеки ден диагностицираме по 2-3 жени с рак на маточната шийка, губим по една българка и продължаваме да не използваме доказания в практиката продукт“, сподели Ангел Кунчев. Той допълни, че за сметка на това се наблюдава по-добро възприемане на ваксината против ротавирус. Здравният инспектор поясни, че при нея ваксинацията не е с инжекция, а чрез капки в устата. По негови думи това е по-приемливо за майките и децата. Ангел Кунчев поясни, че при ваксината против ротавирус има по-добра ефективност с покритие в отделните райони около 30-35%.