Съавтор на учебника по Технологии и предприемачество на „Просвета” ще гостува на първокласници в Добрич

Проф. Георги Иванов – съавтор на учебника за първи клас по Технологии и предприемачество на издателство „Просвета”, ще гостува утре на учениците от 1 б клас на СУ „Любен Каравелов”, съобщи за Добрич онлайн класният ръководител Мария Георгиева. Гостът ще изнесе открит урок от 10.40 часа.

Съавтор на учебника по Технологии и предприемачество на „Просвета” ще гостува на първокласници в Добрич

Технологии и предприемачество е бившият Домашен бит и техника, обясни Георгиева. Промяната в наименованието на предмета бе направена с влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование през лятото на м. г.

Бях на обучение в Балчик с участието на проф. Георги Иванов и останах впечатлена от начина му на общуване. За това реших да го поканя да ни гостува, сподели класният ръководител. Тя разказа, че през учебната година е изпращала снимки на работата с децата в часовете и авторът на учебника ги включвал в свои презентации пред студенти.




Предметът Технологии и предприемачество е нов и полезен, тъй като, на първо място, чрез изучаването му у учениците може да се изгради една от деветте ключови компетентности от европейската референтна рамка, а именно инициативност и предприемчивост. Това е особено важно като се имат предвид променените обществено-икономически условия в нашата страна, споделя проф. Иванов.

На второ място, по думите му, този учебен предмет дава най-широки възможности за изграждане на социална и гражданска компетентности. „Обучението залага на учене чрез правене, включително и чрез участие в различни форми – индивидуални, групови, съвместни, екипни. Предоставят се възможности за изява на ученика като субект в обучението, като субект на собственото си развитие”, споделя авторът на учебника.

На трето място, според него, полезността на този учебен предмет може да се търси в контекста на очакванията на пазара на труда през следващите години – например за 2024 година. „Сред компетенциите, които завършващите училище млади хора трябва да притежават, са т. нар. преносими компетенции. Обучението по този учебен предмет дава възможност на учениците да пренасят в трудовата дейност не предмета на труда, а отношението към труда. Това означава не само  осъзнаване преносимостта на усвояваните в училище умения, а и по-лесно адаптиране към променящите се условия за труд, променящата се производствена и технологична среда”, обяснява проф. Георги Иванов.