За 20 минути решава 15-ина задачи първокласникът Теодор от СУ „П. Р. Славейков”

Отличният математик е първокласник в СУ „П. Р. Славейков”.

За 20 минути решава 15-ина задачи първокласникът Теодор от СУ „П. Р. Славейков”

От четири математически състезания за няколко месеца – три първи места и едно трето. Това е Теодор Ковачев, първокласник в СУ „П. Р. Славейков”. Момчето прекрачи за пръв път училищния праг на 15 септември, 2017 г. През декември се явява на математическия турнир „Иван Салабашев”. Класира се на трето място. През януари, на Коледното математическо състезание, е първи. Следва Европейско кенгуру през март – първи, а на 21 април отново е първи на Великденското състезание по математика.


Тео не ходи на никакви школи по математика, нито пък на допълнителни уроци. Справя се сам с трудните задачи, под строгия контрол на баба си Галя. Основно тя е човекът в семейството, който се занимава с първокласника вкъщи, преди важно състезание. „Ако не е пуснат телевизорът и едното му око не е в него, Тео може за 20-25 минути да реши 15-20 задачи”, казва Галя. На година и 9 месеца момчето вече брои до 20. „Гледаше едно филмче – „Дора изследователката”. Научи се от него да брои сам. Там беряха ябълки – късат ги от дървото и ги броят, и той брои заедно с тях: една, две, три... На 4 години и половина събираше сам, по някакъв си негов начин. Питаме го колко е 4 по 20 плюс 10 – той гледа нагоре и казва: 90”, връща лентата баба Галя. На 5 години Тео можел да пресмята часовете. Когато се родило братчето му, попитал кога ще изпишат мама и бебето. Казали му: след 2 дни. „А, значи след 48 часа”, отсякъл Тео. Друг път някой му казал, че нещо ще се случи след 2 минути. „Това значи след 120 секунди, нали”, пресметнало хлапето.

Най-голям проблем за Тео са обемните текстове в задачите. Докато прочете края, забравя какво е казано в началото. Все пак е едва 8-годишен. Преди състезанията се вълнува много. На Коледното състезание не успял да реши последната задача. Излязъл от стаята отчаян, направо смачкан. Зарадвал се обаче, като разбрал, че е първи. Това, с което баба му не може да се пребори, е Тео да записва решението на задачата. Момчето мисли бързо и казва отговора, но не иска да губи време в описване и тогава понякога допуска грешки от бързане и недоглеждане.

Семейството на Теодор от сърце благодари на двете му госпожи в СУ „П. Р. Славейков” – г-жа Яна Вълкова и г-жа Анастасия Антонова, които му дават основата и го учат как да решава трудните задачи. „Теодор смята много бързо. Има учудващо за възрастта си много добро логическо мислене, което му помага да се справя отлично в тежките математически състезания. Ние се гордеем с постиженията му и вярваме, че големите му успехи тепърва предстоят”, казват г-жа Вълкова и г-жа Антонова.

Не си мислете, че Тео решава задачи по цял ден. Като всяко малко момче, обича да прави бели, да строи разни неща с конструктори, да рита топка, да рисува, а последната му страст е шахматът.