В сграда по ул. „Хан Кардам“ 13 ще бъде настанен Приютът за бездомници

В сграда по ул. „Хан Кардам“ №13 /до пенсионерски клуб „Димят“/ ще бъде разположен Приютът за безнадзорни лица, който Община град Добрич иска да разкрие.

В сграда по ул. „Хан Кардам“ 13 ще бъде настанен Приютът за бездомници

Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проектната идея за разкриване на новата социална услуга. Финансирането ще е в размер на 1 милион лева, за него ще се кандидатства пред оперативна програма „Региони в растеж“. Проектното предложение ще бъде подадено до края на годината. 


Анализът за последните години показва, че Общината има остра необходимост от приют за бездомни лица, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тя обясни, че социалната услуга ще бъде предоставяна за срок до 3 месеца в рамките на една календарна година във времевия интервал от 17 часа на текущия ден до 10 часа на следващия. Настаняваните в приюта лица и семейства ще получават подслон, храна, хигиена и социални консултации. 

Сградата, която е общинска собственост, декларирана недвижима културна ценност, ще бъде изцяло реконструирана. Тя е на два етажа, с площ 250 квадратни метра. 

Няколко писма за подкрепа са постъпили в Общината в обявения период за обсъждане – от кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков, от директора на дирекция „Бюро по труда“ Васил Сивков и от директора на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов.  

В момента подобна социална услуга се предлага на три места в Добрич, припомни д-р Баева. През последните години Общината подслонява бездомниците в сграда, която е за шест души. Тя отваря врати в началото на октомври и работи до края на март. Бездомни мъже приютява Центърът за временно настаняване на фондация „Ръка за помощ“, който е с капацитет 6 души. До 15 души се настаняват в приюта към храм „Света Троица“, той подслонява приоритетно майки с деца.