Младежи с интелектуални затруднения полагат труд в предприятието „Чудната градина“, което се включи на Фермерския пазар

Към Фермерския пазар в Добрич се включи фондация „Св.Николай Чудотворец", създатели на първото в града социално предприятие „Чудната градина“.

Младежи с интелектуални затруднения полагат труд в предприятието „Чудната градина“, което се включи на Фермерския пазар

В него работят младежи с интелектуални затруднения. „Чудната градина“ предлага голямо разнообразие от разсад за летни цветя.




Мария Методиева, председател на фондацията, разказа за Добрич Онлайн, че идеята се е родила миналата година. Мария сподели, че са имали желание да направят нещо реално по отношение на трудовата заетост за хора с интелектуални затруднения. „Ние сме родителска организация и сме мотивирани, защото знаем какво умеят младежите“, каза председателят на фондацията.  По нейни думи те са отхвърлени от обществото по отношение на трудовата заетост. 

Отначало социалното предприятие започва да събира средства чрез организиране на два благотворителни бала и един спектакъл. „Чудната градина“ има два спечелени проекта. Единият е за най-добър бизнес план на „УниКредит“,  а другият е от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения. „Вече събрахме достатъчно средства, за да започнем реална дейност“, каза Мария Методиева. Тя допълни, че предприятието очаква Община град Добрич да пусне докладна на Общински съвет. „Ако тя бъде приета, „Чудната градина“ ще има терен, на който да се изгради оранжерия“, сподели председателят на фондацията. По нейни думи там ще може да се работи целогодишно с поне тридесет младежи с интелектуални затруднения. Мария Методиева допълни, че се надява да стигнат до момента, в който фондацията да заработи като истинско търговско дружество с реално заплащане и трудови договори. Тя разказа, че в момента цветята се отглеждат на покрива на Социални услуги, където поливат с бутилки и нямат подходящи условия.