Киселото мляко поскъпва, сиренето и маслото поевтиняват

През 2018 г. се очаква леко повишение на цените на киселото мляко и известно намаление при сирената и най-вече при маслата в сравнение с 2017 г.

Киселото мляко поскъпва, сиренето и маслото поевтиняват

Киселото мляко може да достигне 2,2 лв/кг. а кравето саламуреното сирене – 9,5 лв/кг в търговията на дребно. Това предвижда прогнозата на Институтът за аграрни изследвания САРА.



Производството на краве мляко в страната по оценки на института през тази година ще достигне 1млн.т, като изкупеното мляко в страна та ще остане на нивата от предходната година около 570 хил.т. Отделно в България ще бъдат внесени около 21 хил.т сухо мляко и 6 хил.т кондензат. Вносът на млечна суровина и готови млечни продукти ще съставлява около 29% от вътрешното потребление в страната през 2018 г. Около 65% от този внос се пада на млечната суровина. През 2017 г. са изнесени около 12 хил.т краве саламурено сирене и около 3,3 хил.т.–кашкавал. Отделно има експорт на около 6 хил.т сирене и кашкавал от овче мляко.

Текущите прогнози за изкупните цени на кравето мляко през 2018 г. са за 0,58 лв/кг. В следващите месеци цените ще продължат да падат с 7-8% в сравнение с началото на годината.

В края на миналия месец бе публикуван обзор на Европейската комисия, според който въпреки трудностите, през които мина млечният сектор през последните години, се очаква, че нарастващото търсене в световен и европейски мащаб ще доведе до стабилизиране на пазарите дългосрочно. Промените в цените в краткосрочен план обаче ще се запазят и това може да причини отново дисбаланс през следващите няколко години.

Световната търговия на пълномаслено и обезмаслено сухо мляко, сирене и масло се очаква да нараства със средно 1 млн. тон млечен еквивалент на година. Това е значително под средният ръст, който видяхме през последните почти 10 години. Единственото изключение е за маслото, при което търговията ще се развие по-бързо спрямо последното десетилетие. Основен вносител на млечни продукти ще остане Китай като доставките до азиатската страна ще нараснат значително, въпреки че ръстът ще е с по-бавни темпове спрямо предходни периоди.