Борисов, Цацаров и посланикът на САЩ обсъдиха исканата екстрадиция на Желяз Андреев

Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса "Желяз Андреев". Шансовете за екстрадиция са минимални.

Борисов, Цацаров и посланикът на САЩ обсъдиха исканата екстрадиция на Желяз Андреев

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов и посланика на САЩ Ерик Рубин, съобщава "Фокус".


"Основната тема на разговорите в момента е свързана с исканията за екстрадиция на българските граждани към САЩ. Завчера и вчера тези процеси са продължили. Започнаха консултациите съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция" каза Цацаров.

Консултациите са водени, от една страна, от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори и, от друга, от представители на българското Министерство на правосъдието и прокурори от ВКС.

По думите му първият резултат е налице.

"Съобразно действащия договор, чл. 11, в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Както е известно, такова задържане беше поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то беше отказано от Добричкия окръжен съд."

В същото време обаче на същото основание е направено такова искане и за още четирима български граждани и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение. В резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай, допълни Цацаров.

Според него няма да се пристъпва към задържането на четиримата българи.

"Вторият етап е свързан с това, че в определен срок при така направените искания би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи", обясни още главният прокурор.

"За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, така и днес изложихме всички свои съображение. По наше разбиране липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейската заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани", каза в заключение Сотир Цацаров.

В същото време правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че на 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ, на която се очаква и главният прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие.

Тя обясни, че се се продължава с контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора. Цачева уточни, че очаква да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест на българите.

Желяз Андреев беше задържан в началото на април по искане на САЩ. Властите настояват за неговата екстрадиция, както и на още четирима българи, които са работили в кол-център на американска компания. Младите хора са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Източник и снимка: dnevnik.bg