Втори „г“ клас на СУ „Димитър Талев“ спечели наградата „Най-четящ клас“

Традиционните отличия по повод Маратона на четенето 2018 година връчи регионална библиотека „Дора Габе“.

Втори „г“ клас на СУ „Димитър Талев“ спечели наградата „Най-четящ клас“

В категорията „Читател на годината до 14 години“ победител стана Кемал Джанел Кемал, пети клас, ОУ „Христо Смирненски”, а в „Читател на годината над 14 години“ - Кирил Димитров Колев. „Призът „Най-четящ клас” грабна втори „г” клас на СУ „Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева. Училище „Димитър Талев“ бе обявено за най-активен партньор на библиотеката.


В Маратона на четенето в РБ „Дора Габе“ се включиха повече от 390 четящи хора от Добрич на различна възраст. Тази година Маратонът бе посветен на 130 години от рождението на Дора Габе. Регионалната библиотека планира редица прояви, свързани с годишнината. Една от тях е  откриването на фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, представяща документи за живота и творчеството на именитата поетеса. След Добрич изложбата ще посети Националната библиотеката, както и други културни институции в страната. 


Маратонът стартира с четене на разказа „Пролет” на Дора Габе от актьора Валентин Андреев – Рафе. Истинският празник на четящите хора премина при изключително голям интерес от страна на ученици от СУ „П. Р. Славейков”, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св. Климент Охридски”, ЧПГТП „Райко Цончев”, СУ „Любен Каравелов”, СУ „Св.св. Кирил и Методий”, техните преподаватели, читатели на библиотеката, гражда. Децата и възрастни четоха стихотворения и разкази на голямата поетеса, единадесетокласници от ЧГ „Райко Цончев” разказаха интересни истории за любовния живот на Дора Габе – представиха текстове, включени в училищно театрално представление, а някои бяха подготвили рисунки по нейни произведения и портрети. Всички ученици демонстрираха много добри възможности да четат гладко и изразително и получиха заслужени аплодисменти от публиката.


В рамките на Маратона в сектор Изкуство беше проведена литературна среща с потребители на ДЦВХУ към ЦПЗ „Д-р П. Станчев”.

Изключително наситения с инициативи празничен ден завърши с представяне на книгата „Камино: Пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. Всички гости на срещата слушаха с интерес споделеното от автора – за каляването на духа, преминаването през различни изпитания и за най-ценното преживяване по Пътя, а именно срещите с хора от цял свят, всеки със своята история и емоции.