Жега: Код жълт в област Добрич, в 6 области код оранжев

За шест области на страната Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил код „оранжево" заради високи температури.

Жега: Код жълт в област Добрич, в 6 области код оранжев

Код „оранжево" е въведен в областите - Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Кърджали. В тези райони на страната температурите ще са в интервал между 35 и 38 градуса.


 

В 11 области на страната е въведен „жълт код". Температурите там ще достигат 33 - 36 градуса. Код „жълт" е обявен за областите Плевен, Габрово, Пловдив, Търговище, Сливен, Разград, Шумен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра.

 

В Западна България се очаква захлаждане на времето и краткотрайни превалявания от дъжд.

 

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. При жълтия код прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но времето е потенциално опасно.

 

Днес е последният ден от т.н. Горещници.

Дните в юлския календар - 15, 16 и 17, се смятат за най-горещите в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна - Люта, Чур?та (Чюрука) и Опалена Мария. В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота. Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слиза от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. Най-строго се пазят първият и последният горещник.

 

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен - предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.