Общински съветник: Анексиране на договорите с ВиК могат да поискат гражданите

Според Наредба №4 от 2004 година за условията и реда за присъедянаване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи гражданите могат да поискат договорите им да бъдат анексирани и да бъде включена кауза за тяхното обезщетяване заради липсата на вода.

Общински съветник: Анексиране на договорите с ВиК могат да поискат гражданите

Това съобщи в края на заседанието на ОбС днес общинският съветник Михаел Игнатов, който е юрист. 



Според него обезщетението при липса на вода от 12 до 24 часа трябва да е половината от сметката за вода през предходния месец. Ако и след 24-ия час безводието продължава, размерът на обезщетението трябва да е колкото цялата сметка. 

Общинският съветник сподели, че Наредба № 4 и сега предвижда неустойки. При липса на вода тя е в размер на 10 процента от платената сума за предния месец. Същият е размерът й и ако ВиК не предостави алтернативен източник за водоползване. Игнатов посочи, че ако Вик не удовлетвори исканията на потребителите за неустойки те могат да си търсят правата и по съдебен ред. 

От 18 часа в петък голяма част от Добрич е без вода до понеделник, а някои – и до днес. Имам информация, че и сега 10 блока нямат вода, каза Игнатов. Това се превръща в един системен проблем, посочи той. В качеството си на общински съветник юристът зададе въпрос към Областна администрация, ВиК, народните представители и министъра на МРРБ какви мерки са предприели от петък до сега и какви ще предприемат за решаване на проблемите – честите аварии, липсата на налягане, цената, общата вода и други.