Ученици от Добрич ще представят България на международно състезание

Победителите в състезанието за българско училище с нулеви въглеродни емисии „Нека направим училището си CO2OL" - учениците от Езиковата гимназия „Гео Милев" - Добрич заминават днес за Чехия. В чешкото градче Литомерице те ще се състезават с деца от други девет европейски страни.

Ученици от Добрич ще представят България на международно състезание

Проектът-победител ще бъде определен чрез гласуване от самите деца-участници в състезанието. При петдневното си посещение в Чехия (17-21 юли) добричките ученици ще имат възможност да видят практическото приложението на възобновяемите енергийни източници, ще участват в работни ателиета сред природата и ще посетят най-голямата открита въглищна мина в северна Бохемия. \



Проектът, с който добричките ученици ще представят България на международното издание на състезанието за въглеродни емисии, е за предимствата на местната и биологично чиста храна, която освен че е полезна, не генерира вредни парникови газове. Проектът им събра в българското издание на състезанието най-много точки: 99 от 100 възможни, като журито взе под внимание десет критерия.


Спечелилият проект представлява информационна система, която нагледно показва ползата на местната и екологично чиста храна. Децата са направили анкета за това с какво са се хранили техните баби и дядовци и какво се яде днес, посетили са млекопреработвателна фабрика и са разговаряли с местни производители на зеленчуци, за да докажат и с цифри и факти предимствата на местните пред вносните продукти. Децата стимулират своите съученици да носят храна от дома. Създали са и собствена градина, в която отглеждат зеленчуците си. Всичко това са представили на изложба в градската галерия. Следващата стъпка би била информационната система за предимствата на местната храна да се превърне в сайт с информация за храната, с рецепти и препоръки.


Децата от ЕГ „Гео Милев" спечелиха националната състезание и шанса да представят България в оспорвано състезание на два етапа през май и юни, в което се конкурираха общо 20 училищни проекта. В състезанието участваха общо 377 ученици от 17 училища в десет населени места в България. В рамките на проекта децата направиха 458 приложения - 176 постера, анкети, презентации, клипове, както и 282 снимки, с които показват наученото.
Пътуването на добричките ученици до Чехия е осигурено от „Енел Марица Изток 3" - генерален спонсор на българското издание на състезанието „Нека направим училището си CO2OL".


Състезанието е част от международния образователен проект „Въглеродни детективи Европа" (2009-2012), в който участват десет държави - България, Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва.