ОИЦ – Добрич представи актуални възможности за финансиране в областта

Областен информационен център проведе днес информационна среща на тема „Възможности за финансиране с европейски средства и електронно кандидатстване".

ОИЦ – Добрич представи актуални възможности за финансиране в областта

Срещата е част от  годишните обиколки  на ОИЦ в област Добрич. Чрез посещенията по общините в областта  екипът на центъра дава информация за възможностите за финансиране по европейски средства. В днешната презентация бяха включени актуални възможности за кандидатстване по Оперативните и Транснационални програми и Програмата за развитие на селските райони.



Програмата за развитие на селските райони включва 8 подмерки. Една от които  е Подмярка 6.1 „Създаване на стопанства за млади фермери” – до 14 юни. От нея могат да се възползват земеделски стопани до 40 години– физически лица, еднолични търговци, ЕООД. Допустимите дейности са такива за създаване и развитие на стопанства на млади земеделски стопани, в това число закупуване на земя, на която да се извършва селскостопанска дейност, закупуване на камиони, трактори, комбайни, оборудване и земеделски машини, закупуване на животни с цел увеличаване на животновъдното стопанство, финансиране за ремонтиране и модернизация на фермата, закупуване на медоносни насаждения и други. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е 25 000 евро. Изплащането на помощта се извършва на два етапа: първо плащане в размер на левовата равностойност на 12 500 евро – в срок до два месеца след сключване на административния договор. Второто плащане в размер на левовата равностойност до 12 500 евро – когато след извършена проверка Разплащателната агенция установи точното изпълнение на бизнес плана. 

Беше представена е Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014- 2020”. Тя съдържа 3 процедури. Една от които е „Програма за изграждане на регионални научни центрове”. Дейностите по тази програма са свързани с изграждане и оборудване на регионални научни центрове, в това число Изграждане и реконструкция и модернизация на научноизследователска инфраструктура и създаване на защита на интелектуална собственост – патенти, свидетелства за полезен модел и промишлен дизайн и други. 

Представена бе и презентация за функционалността на Информационната система за управление и наблюдение на средствата на ЕС в България 2020 (ИСУН 2020). Акцента бе върху целите, основните параметри, допустими кандидати и проекти, които ще могат да получат финансиране, допустими дейности и разходи. Присъстващите бяха запознати и с начина на кандидатстване, етапа на оценка и договаряне. 

ОИЦ – Добрич, е част от мрежа от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.