Отборът „Хегемон“ на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ - трети в България на републиканския фестивал „Географиада“

Български републикански географски фестивал „Географиада“ 2018 г., град Русе - Четвърто национално издание, предшествано от тези в Ямбол (2015г.), Казанлък (2016г.) и Пазарджик (2017г.), се проведе изключително успешно в периода 20-22.04.2018 г. за представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич с ръководители Станислав Полименов и Красимира Демирева.

Отборът „Хегемон“ на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ - трети в България на републиканския фестивал „Географиада“

Конкурирайки се с 33 отбора от най-престижни учебни заведения от цялата страна, ученическият тим „Хегемон” на добричкото училище в състав: Снежана Тодорова Стоянова, Xa клас, капитан на отбора; Александър Георгиев Тодоров, XIIа клас, Йоана Йорданова Йорданова, VIIIа клас и Велин Николаев Друмев, VIIа клас, завоюва престижното трето място в отборната надпревара „Географиада”.


Състезанието се проведе в два кръга -  квалификационен (писмен предварителен; състоящ се от 50 въпроса, които отборът заедно обсъжда и решава в рамките на 60 минути) и мултимедиен тест (състоящ се от 20 въпроса, за който се класират само първите 10 отбора от предходния кръг - този етап се проведе пред публика в „Доходна зала“ - Русе, при домакинството на Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ”.

Резултатът на представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич „Хегемон” от предварителния кръг беше 207 точки от 250 възможни. Така отборът ни се класира на пето място, с право да участва във втория кръг. На мултимедийния тест учениците от Добрич успяха да отговорят правилно на 17 от 20 въпроса, като в още по-оспорвана надпревара и след „дузпи“ купата за III място дойде заслужено в ръцете на възпитаниците на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” от Добрич. На първо място във финала се класира „Мега” от Варна (19/20), а на второ - „Сердика“ от София (18/20). „Хегемон” затвърдиха мястото си сред най-добрите в България, след като през 2016г. на същия форум в Казанлък станаха втори, а 2017г. - в Пазарджик, трети.

Емоциите и спомените, които остават от фестивала никога няма да бъдат забравени от съотборниците и те ще очакват с нетърпение още географски приключения!