Обявяват частично бедствено положение в Добрич ако до 20.00 часа не дойде водата

Ако до 20 часа ВиК не успее да отстрани аварията и да имаме нормално водоподаване ще обявим частично бедствено положение в Добрич.

Обявяват частично бедствено положение в Добрич ако до 20.00 часа не дойде водата

Това съобщи пред журналисти на извънреден брифинг кметът на града Йордан Йорданов.



Той обясни, че частичното бедствено положение автоматично задължава преустановяване дейността на детските градини и ясли за утрешния ден. Към момента ДКЦ I функционира нормално, тъй като има достатъчно налягане по водопровода, каза кметът. ДКЦ II има ограничена дейност и ако утре се запази ситуацията ще имат резервна вода за четири часа. В болницата към момента има нормално воподоподаване, но с по-ниско налягане. Там също имат резервен капацитет, ако се наложи ще си пуснат хидрофорите.

От 17 до 20 часа ще следим ситуацията отблизо, ще получаваме информация от ВиК и ако се наложи в 20 ще обявим частично бедствено положение, каза градоначалникът. Заповедта ще бъде разпратена до всички медии и ще бъде качена на сайта на Общината.

Йордан Йорданов оповести план на действие, който приет на заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия който заседава в 12 часа. Фирма „Еф Си Си” ще започне да доставя вода на четири точки в Добрич от 17 часа. Това са „Христо Ботев” пред „Джеронимо”, т. нар. Пазар в ЖК „Балик” – между „Христо Ботев” и „Орфей”, на уширението на „Никола Петков” над Спортното училище в ЖК „Дружба” и на паркинга на „Тракийски”. Всички граждани ще могат да се снабдят вода, която е само за хигиенни нужди, не е за пиене. Разпоредено е на БЧК до 16 часа да дадат информация каква готовност имат за доставяне на вода за питейни нужди.

Поддържаме постоянна връзка с ВиК, много е сериозна аварията, която отстраняват от петък вечерта, посочи кметът. Той сподели, че вчера на няколко пъти е разговарял и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков Нанков, последно това е станало в 21 часа. Уверението беше, че се работи и се опитват да отстранят аварията по най-бързия начин и водата да тръгне, каза Йорданов. Градоначалникът увери, че на следващ етап ще бъде поставен и въпросът за компенсиране на абонатите - и пред министъра, и пред изпълнителния директор на ВиК.

Очаквайте подробности за самата ВиК авария, оповестени от главния инженер на ВиК инж. Павел Павлов.