Сватбени традиции от преди век представиха в „Двореца” в Балчик

Сватбени традиции от преди век и новостите в съвременната церемония бяха представени днес в „Двореца” в Балчик.

Сватбени традиции от преди век представиха в „Двореца” в Балчик

Сватбата е едно от най-важните и красиви събития в човешкия живот. Тя е празник на любовта, чрез нея се поставя началото на новото семейство. Още от дълбока древност  хората честват този празник, хилядолетията са го окичили с много красиви и понякога странни обичаи и символични  обреди.




Традиционната българска сватба е пъстра смесица от различни народни обичаи предавани от поколение на поколение. От групата за народен фолклор „Живи корени”,  при читалище „Свобода 1897” с. Гурково, с ръководител Албена Войчева представиха  как е протичала една сватба от преди век. 


Преди век българската традиционна сватба е започвала в събота по залез слънце, всички  хората от селото са били поканени, разказа Гинка Кирчева. Първото нещо, което се е правило е да се ушие байрак. Той е представлявал  везана кърпа с различни  национални шевици, украсена  със нанизи от пукана царевица и сушени плодове. Байрака е бил украсен с червена ябълка, която  символизирала чистотата на булката.Обикновено знамето се носело от девера.


Преди да тръгнат от къщата на зетя в събота се ходело в дома на булката,  за да се извърши обичаят засевки, който представлява пресяване на брашно, омесване на питка, намазана с мед (меденик), за да бъде сладък живота на булката.


В същото време, в дома на младоженеца девера е обръсвал зетя за сватбата. 


В дома на булката  кръстницата трябвало да търси своята кумичка, за да я пребули.  Там тя я е търсила със запалена свещ, след като я намира, започва пребулването. По стар български обичай булката е трябвало да откаже три пъти. На третия път започва забулването. Булката е била облечена в тъкан бял сукман, престилка, кован колан с пафти, а булото е било червено. То символизира нейната невинност.


Преди да напусне бащиния си дом младоженката ритала менче, за да може да й върви по вода. Бащата предавал булката на зетя и всички  водени от девера играели право хоро.


Преди да тръгнат към дома на родителите си зетя е давал на булката пръстен и е махал булото от лицето й.  Тръгвайки към дома на свекърите си булката хвърляла жито, бонбони и пари за берекет. 


Пред дома им булката трябвало да мине през бяло платно, за да влезе в новия си дом. Свекървата символично свързвала двамата младоженци с везана, тъкана кърпа, след което подарявала наниз с жълтици на своята нова дъщеря. Свекърът дарявал снаха си със злато, с думите  „Колкото жълтици паднат в шепата ти, толкова деца да има в къщата”. 


Сватбата завършвала с право хоро.


Как традициите се вплитат в съвремието разказа Натали Пекова от сватбена къща „Наталина”, гр. Варна.


Бяха представени съвременни сватбени декорации, традиционна за наши дни сватбена торта и най-новите тенденции в прическите и роклите на булките.