Абитуриент от СУ „П. Р. Славейков“ с впечатляваща изява на софийска сцена

Дванайсетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Димитър Димитров е носител на награда за актьорско майсторство от 10-ото издание на Международния детски фестивал по изкуствата „Млади таланти” в София.

Абитуриент от СУ „П. Р. Славейков“ с впечатляваща изява на софийска сцена

Като част от състава на музикален детски театър „Дея” – Добрич, с ръководител Лана Анцаридзе, той изигра една от главните роли в  мюзикъла „Хотел Трансилвания”. Участието на добричката трупа предизвика фурор в НДК. Преди това мюзикълът бе представен при огромен интерес  на сцената на Държавна опера Варна. 


Наградата на Димитър не е изненада за тези, които го познават, защото той отдавна заявява своята любов към сцената. През годините, като възпитаник на СУ „П. Р. Славейков“, той организира и осъществява концерти, благотворителни кампании, събития на училищно, регионално и международно ниво. Отдаден на изкуството и на публиката, ангажиран и посветен изцяло на всеки свой проект, Димитър е талантлив актьор и вдъхновен организатор. Като ръководител на театралната трупа STEP BY STEP към училището, той поставя на сцената на „Славейков“ поредица спектакли, увличайки и по-малките ученици, и своите връстници за различни каузи. Танците, музиката, театърът, сцената, са неговото настояще и бъдеще, неговият живот, както сам той споделя.


Едва на 19 години, Димитър има богата колекция от роли. Той се проявява като актьор, сценарист, режисьор, хореограф и постановчик. Още като осмокласник е в основата на традиционния за училището Коледен благотворителен концерт. Възможността със своето изкуство да помага на хората, вдъхновява младия творец. Димитър организира и участва в редица инициативи за набиране на средства за деца в нужда. По един полезен и същевременно приятен начин, той дава израз на своята емпатия и съпричастност към проблемите на другите.

Много енергичен и креативен, без да е професионалист, талантливият славейковец успешно ръководи училищната театрална трупа.Три поредни години той представя авторски спектакли на сцената на международния театрален фестивал APLAUZE, който от 2008 година насам се провежда ежегодно в град Констанца, Румъния. С танц и песен, с респект към изкуството, с вдъхновена актьорска игра, Димитър неизменно завладява сърцата на международната публика и печели уважението на организаторите на фестивала и на всички участници, тъй като неговата трупа е единствената, която е ръководена от ученик.

Зад всяко събитие стои неимоверно много труд както по организацията, така и по реализацията. Позитивен и изключително комуникативен, със своите свежи идеи, актьорски и организаторски умения, Димитър превръща всяка трудна задача в забавление. Учителите на младежа, неговите съученици и приятели му пожелават да сбъдне своите мечти с лекотата, с която сбъдна потребността на малки и големи да се докоснат до магията на театъра.

Любовта към изкуството започва от училищната скамейка за много от възпитаниците на СУ „П. Р. Славейков“. Тук завършват средното си образование актьорите Ирина Митева, Бюрхан Керим и Марин Маринов, дизайнерът и моден стилист Йордан Гинков, европейският шампион по спортни танци Петър Даскалов, младият художник и все още студент в Националната художествена галерия Григор Стоянов, дизайнерът Живко Гичев, който е част от екипа на дигиталната компания CreateX, фотографът Мартин Димитров. 

„Учим заедно, израстваме индивидуално“, е мотото на училище „Славейков“. Успех, разгръщане на потенциала и професионално израстване пожелава екипът на училището на своя талантлив ученик, абитуриент от випуск 2018 година, Димитър Димитров.